Jelnyelvi tájékoztató videók
Az ELTE Egyetemi Könyvtár a Siketek és...
Bibliobox – a könyvbedobó szekrény
A kikölcsönzött kiadványokat 2020. május 7-étől...
 

Angol nyelvű könyvadomány az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár számára Shakespeare Hamletjének megközelítéseiről

Loránt Endre, a Párizsi Egyetem professor emeritusa, az összehasonlító irodalom tanára, író (a több kiadást is megért A budapesti papagáj szerzője) közel 400 db angol nyelvű könyvet adományozott értékes magánkönyvtárából az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár számára.

Az 1956 óta Franciaországban élő nyugalmazott egyetemi tanár – akit mint Balzac munkásságának az egyik legismertebb szakértőjét tartanak számon − néhány évvel ezelőtt már gazdagította könyvtári gyűjteményünket több mint 700 francia nyelvű kötettel.

A most adományozott angol nyelvű kötetek Shakespeare és elsősorban a Hamlet szövege kapcsán tartott korábbi összehasonlító óráihoz a teljesség igényével gyűjtött, a legnagyobb angol és amerikai kiadóktól (főként az 1970-es évektől az 1990-es évekig) vásárolt könyvek.

A különböző egyetemi és nagyobb kereskedelmi kiadóknál (London: Oxford University Press, New York: Oxford University Press, Cambridge University Press, Methuen & Co Ltd., The Macmillan Press, Princeton University Press, Routledge & Kegan Paul Ltd., The University of Chicago Press, Longman, Yale University Press stb.) megjelent kötetek összehasonlító irodalomtörténeti munkák, kritikai, kulturális antropológiai művek, melyek  egy része a bárd darabjaival foglalkozik a görög tragédiák világképe (Laszlo Versényitől a Man's measure), valamint a romantika vonatkozásában (pl. Frank Kermode esszéi). Ugyanakkor gyűjtésre kerültek a Shakespeare életművét az északi mítoszok tükrében tárgyalt teoretikus írások is (Eirik the Red, Egil's Saga, Gods of North, The masks of God. Creative mythology, Heroic Epic and Saga).

Az adományozott könyvek között szerepel továbbá a Hamlet kéziratának problematikáját tematizáló mű (Dover Wilsontól), a darabokban az álmok, mítoszok és a groteszk szerepével foglalkozók (pl. The Shakespearean Grotesque), valamint különböző interdiszciplináris perspektívából, a pszichoanalízis kritikai elméleteinek és gyakorlatának támogatásával született írások (pl. Ernest Jones szerzőtől vagy a Hamlet's absent father c. mű). Az adománykötetek között találhatóak még a bawdy dramaturgiában és szcenikában betöltött szerepéről kritikai írások (The dramatic use of bawdy in Shakespeare vagy a Shakespeare's bawdy), illetve több dráma mint színházi darab potenciálját és a színészek egzisztenciáját, jelenlétét az értelmezések körébe vonó kötet (pl. Frances A. Yates könyvei, illetve a Scenic Form of Shakespeare Emrys Jones-tól, vagy Steven Berkoff-tól az I am Hamlet). Az Erzsébet-kori narratívának a kontextusán túl olyan egyéb teoretikus művek is a gyűjtés vonzáskörébe kerültek, mint Robert Burton The Anatomy of Melancholy-ja (1978-as kiadás), Robert Darnton The Great Cat Massacre-ja, Mary Barnes-tól a Two Accounts of a Journey Through Madness, vagy John Turing My Nephew Hamlet-je és Tom Stoppard „travesztiái”.

Az anyag értékét és jelentőségét növeli a számos Loránt Endrének dedikált kötet.

Keresés
Szín
Alapítvány
Chat
Egyetemi Könyvtárért Alapítvány
Chat
Nem azonosított felhasználó
vodkát akarok!!!!! :D
2019.02.08. 13:01
Vodkát nem tartunk a könyvtárban, de például az Egyetemi Könyvtár közelében számos vendéglátóhely található. :)
Nem azonosított felhasználó
Tisztelt Könyvtár Szolgálat! A SciFinder adatbázis elérésével kapcsolatban érdeklődöm. Egyetemi hálózatról próbáltam belépni, a bejelentkezéshez caesar azonosítót és jelszót megadva, de nem működött. Hogy tudnám a legegyszerűbben elérni az adatbázist?
2019.03.22. 14:39
Köszönjük az üzenetet! Kollégáink igyekszenek minél hamarabb elhárítani a problémát, 1-2 nap türelmet kérünk.
Nem azonosított felhasználó
???
2019.04.16. 13:51
Nem azonosított felhasználó
Látogatójeggyel is van lehetőség az Arcanum Digitális Tudománytáron megnézni a digitalizált folyóiratokat?
2019.04.17. 11:45
Kedves Érdeklődő! Igen, gépeinken szabad a hozzáférés az Arcanum adatbázisaihoz.
Nem azonosított felhasználó
Is it free to use the library space and wifi for general public?
2019.06.13. 10:34
Yes, you can use our library and the services free with a visitor's pass which you can get to information desk on ground floor.
Üzenetküldés, korábbi üzenetek
Oldalszín

kék

pink

zöld

narancs

bordó

Keresés

Katalógus

Az Egyetemi Könyvtári Szolgálat dokumentumállományában keres.ELTEFind (teszt)

A kereső az online katalógusunkban és a digitális gyűjteményünkben (EDIT) keres.

Weboldal

Alacsony felbontáson nézi honlapunkat, ezért tartalma nem jeleníthető meg. Növelje meg az ablak méretét, vagy keresse fel kis felbontásra szánt honlapunkat a http://konyvtar.elte.hu/m oldalon.