Egyetemi örökség – Az ELTE Füvészkert
Az egyetemi kulturális örökségről szóló...
Elérhető szolgáltatásaink
Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a jelenleg...
Első helyezést nyert az Eötvös-kiállítás
Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár A pontosság...
Egyetemi örökség
Az egyetemi kulturális örökségről szóló...
Új könyvtári folyóiratok ELTE-felületen
Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár biztosítja...
1% – a könyvtárért
A 2018-ban Magyar Örökség díjat és az Egyetemi...
7409
7404
7389
7378
7355
7082
 

Eötvös diáknyelven – Interaktív programok iskolás csoportoknak

„A gondolkodásban önállóságot csak az olyan tanár tanítása adhat, aki maga önállóan gondolkodik, s éppen ez az önállóság az, ami a legszükségesebb a tudósnak, mint a gyakorlat emberének.” (Eötvös Loránd: Az egyetem feladatáról. Rektori székfoglaló beszéd a Budapesti Tudományegyetemen, 1891)

Szeretettel várjuk diákcsoportjaikat az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban „A pontosság bűvöletében – Eötvös Loránd élete és munkássága” címmel nyílt kiállítás tárlatvezetésére. Kiállításunk célja a fizika izgalmas világának élményközpontú feltárása. A tárlat interaktív eszközök segítségével mutatja be Eötvös Loránd sokoldalú személyiségét. A modern technika felhasználásával valamennyi érzékszervre ható installáció élményszerűen mutatja be Eötvös életútjának állomásait, tudományos és tanári tevékenységét és műszereit. Bővebb információ az https://eotvoskiallitas.elte.hu honlapon érhető el.

Jelentkezni a kiallitas@lib.elte.hu címen lehet.

Szívesen fogadjuk osztályok látogatását is tanórai keretben, projekt- és tematikus napok, valamint kihelyezett oktatás alkalmával. A bejelentkezett csoportok részére örömmel szervezünk magyar és angol nyelvű tárlatvezetést, könyvtártörténeti vezetést, könyv- és restaurátorműhely-bemutatót, illetve könyvkötő műhelyt (400 Ft/fő/foglalkozás).

A kiállítás és Facebook-oldala felfedezéséhez tartalmas és kellemes időtöltést kívánok!

 

Alternatív programok

 

Könyvtári vezetés muzeális dokumentumok bemutatásával

Könyvtártúráinkon az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár történetéről értesülhetnek vendégeink. A Skalnitzky Antal tervei alapján épült könyvtárpalota kivitelezésében a 19. század legkorszerűbb szellőztetési, fűtési és világítási megoldásait alkalmazták. A könyvtári kalauzolás során megtekinthetők az aula oszlopcsarnokában látható sgraffitók, a díszterem tudományokat és művészeteket ábrázoló nőalakjai, valamint Than Mór portréja a középkorú Ferenc Józsefről. Látogatóink bejárhatják az egykori főigazgatói lakás termeit és betekinthetnek a Műemlékraktár titkos szobájába.

Könyvbemutató

Könyvbemutatónk keretében könyvtárunk különleges kiadványaiba nyerhetnek betekintést, mely során feltárulnak régi nyomtatványaink titkai.

Könyvkötő műhely – Kézműves foglalkozás gyermekeknek és felnőtteknek

Könyvkötő műhelyünk foglalkozásain egyedi keménytáblás könyvecskéket, személyre szabott ajándéktárgyakat készíthetnek.

„Műhelymunka a könyvtári kulisszák mögött” – Restaurálás

Restaurátorunk vezetésével a papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak ízelítőt. Megismerkedhetnek a könyvfertőtlenítés folyamatával és a régi könyvkötészeti eljárásokkal.

Kihelyezett órák a Soá-oktatóteremben

A Soá-oktatóterem okostáblával és asztali gépekkel felszerelt helyiségében kihelyezett, interaktív oktatások, előadások vagy gyakorlati foglalkozások is szervezhetők. Az oktatóteremben a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma elérhető és kutatható, illetve felhasználható oktatási célokra. A Soá Alapítvány gyűjteményében – melynek második hazai hozzáférési pontja 2013-ban nyílt meg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen – jelenleg közel 53 ezer videó látható, melyek a holokauszt és más genocídiumok, például a ruandai és az örmény népirtás túlélőinek és szemtanúinak vallomásait rögzítik. Teljes hozzáféréssel 1600 vallomás érhető el világszerte. Az Archívum az összesen 1 300 000 névvel, 800 000 képanyaggal, 70 000 kulcsszóval és 112 000 órányi rögzített vallomással egyike a világ legnagyobb digitális videó-archívumainak.

Programjainkra titkarsag@lib.elte.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

Igény szerint szívesen összeállítunk a diákok érdeklődési köréhez és az aktuális pedagógiai célokhoz illeszkedő programtervet.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Keresés
Szín
Alapítvány
Chat
Egyetemi Könyvtárért Alapítvány
Chat
Nem azonosított felhasználó
vodkát akarok!!!!! :D
2019.02.08. 13:01
Vodkát nem tartunk a könyvtárban, de például az Egyetemi Könyvtár közelében számos vendéglátóhely található. :)
Nem azonosított felhasználó
Tisztelt Könyvtár Szolgálat! A SciFinder adatbázis elérésével kapcsolatban érdeklődöm. Egyetemi hálózatról próbáltam belépni, a bejelentkezéshez caesar azonosítót és jelszót megadva, de nem működött. Hogy tudnám a legegyszerűbben elérni az adatbázist?
2019.03.22. 14:39
Köszönjük az üzenetet! Kollégáink igyekszenek minél hamarabb elhárítani a problémát, 1-2 nap türelmet kérünk.
Nem azonosított felhasználó
???
2019.04.16. 13:51
Nem azonosított felhasználó
Látogatójeggyel is van lehetőség az Arcanum Digitális Tudománytáron megnézni a digitalizált folyóiratokat?
2019.04.17. 11:45
Kedves Érdeklődő! Igen, gépeinken szabad a hozzáférés az Arcanum adatbázisaihoz.
Nem azonosított felhasználó
Is it free to use the library space and wifi for general public?
2019.06.13. 10:34
Yes, you can use our library and the services free with a visitor's pass which you can get to information desk on ground floor.
Üzenetküldés, korábbi üzenetek
Oldalszín

kék

pink

zöld

narancs

bordó

Keresés

ELTEFind

A kereső az online katalógusunkban és a digitális gyűjteményünkben (EDIT) keres.

Régi katalógus

Az Egyetemi Könyvtári Szolgálat dokumentumállományában keres.Weboldal

Alacsony felbontáson nézi honlapunkat, ezért tartalma nem jeleníthető meg. Növelje meg az ablak méretét, vagy keresse fel kis felbontásra szánt honlapunkat a http://konyvtar.elte.hu/m oldalon.