Egyetemi örökség – Rejtélyes tárgyak
2020. év végén megkezdődött az egyetemi...
Légtisztítók a könyvtárban
Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár az olvasók...
„Lelkes teremtmények”
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA)...
1% – a könyvtárért
A 2018-ban Magyar Örökség Díjat és az Egyetemi...
7187
7165
7163
7082
 

Eötvös diáknyelven – Interaktív programok iskolás csoportoknak

„A gondolkodásban önállóságot csak az olyan tanár tanítása adhat, aki maga önállóan gondolkodik, s éppen ez az önállóság az, ami a legszükségesebb a tudósnak, mint a gyakorlat emberének.” (Eötvös Loránd: Az egyetem feladatáról. Rektori székfoglaló beszéd a Budapesti Tudományegyetemen, 1891)

Szeretettel várjuk diákcsoportjaikat az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban „A pontosság bűvöletében – Eötvös Loránd élete és munkássága” címmel nyílt kiállítás tárlatvezetésére. Kiállításunk célja a fizika izgalmas világának élményközpontú feltárása. A tárlat interaktív eszközök segítségével mutatja be Eötvös Loránd sokoldalú személyiségét. A modern technika felhasználásával valamennyi érzékszervre ható installáció élményszerűen mutatja be Eötvös életútjának állomásait, tudományos és tanári tevékenységét és műszereit. Bővebb információ az https://eotvoskiallitas.elte.hu honlapon érhető el.

Jelentkezni a kiallitas@lib.elte.hu címen lehet.

Szívesen fogadjuk osztályok látogatását is tanórai keretben, projekt- és tematikus napok, valamint kihelyezett oktatás alkalmával. A bejelentkezett csoportok részére örömmel szervezünk magyar és angol nyelvű tárlatvezetést, könyvtártörténeti vezetést, könyv- és restaurátorműhely-bemutatót, illetve könyvkötő műhelyt (400 Ft/fő/foglalkozás).

A kiállítás és Facebook-oldala felfedezéséhez tartalmas és kellemes időtöltést kívánok!

 

Alternatív programok

 

Könyvtári vezetés muzeális dokumentumok bemutatásával

Könyvtártúráinkon az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár történetéről értesülhetnek vendégeink. A Skalnitzky Antal tervei alapján épült könyvtárpalota kivitelezésében a 19. század legkorszerűbb szellőztetési, fűtési és világítási megoldásait alkalmazták. A könyvtári kalauzolás során megtekinthetők az aula oszlopcsarnokában látható sgraffitók, a díszterem tudományokat és művészeteket ábrázoló nőalakjai, valamint Than Mór portréja a középkorú Ferenc Józsefről. Látogatóink bejárhatják az egykori főigazgatói lakás termeit és betekinthetnek a Műemlékraktár titkos szobájába.

Könyvbemutató

Könyvbemutatónk keretében könyvtárunk különleges kiadványaiba nyerhetnek betekintést, mely során feltárulnak régi nyomtatványaink titkai.

Könyvkötő műhely – Kézműves foglalkozás gyermekeknek és felnőtteknek

Könyvkötő műhelyünk foglalkozásain egyedi keménytáblás könyvecskéket, személyre szabott ajándéktárgyakat készíthetnek.

„Műhelymunka a könyvtári kulisszák mögött” – Restaurálás

Restaurátorunk vezetésével a papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak ízelítőt. Megismerkedhetnek a könyvfertőtlenítés folyamatával és a régi könyvkötészeti eljárásokkal.

Kihelyezett órák a Soá-oktatóteremben

A Soá-oktatóterem okostáblával és asztali gépekkel felszerelt helyiségében kihelyezett, interaktív oktatások, előadások vagy gyakorlati foglalkozások is szervezhetők. Az oktatóteremben a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma elérhető és kutatható, illetve felhasználható oktatási célokra. A Soá Alapítvány gyűjteményében – melynek második hazai hozzáférési pontja 2013-ban nyílt meg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen – jelenleg közel 53 ezer videó látható, melyek a holokauszt és más genocídiumok, például a ruandai és az örmény népirtás túlélőinek és szemtanúinak vallomásait rögzítik. Teljes hozzáféréssel 1600 vallomás érhető el világszerte. Az Archívum az összesen 1 300 000 névvel, 800 000 képanyaggal, 70 000 kulcsszóval és 112 000 órányi rögzített vallomással egyike a világ legnagyobb digitális videó-archívumainak.

Programjainkra titkarsag@lib.elte.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

Igény szerint szívesen összeállítunk a diákok érdeklődési köréhez és az aktuális pedagógiai célokhoz illeszkedő programtervet.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Keresés
Szín
Alapítvány
Chat
Egyetemi Könyvtárért Alapítvány
Chat
Nem azonosított felhasználó
vodkát akarok!!!!! :D
2019.02.08. 13:01
Vodkát nem tartunk a könyvtárban, de például az Egyetemi Könyvtár közelében számos vendéglátóhely található. :)
Nem azonosított felhasználó
Tisztelt Könyvtár Szolgálat! A SciFinder adatbázis elérésével kapcsolatban érdeklődöm. Egyetemi hálózatról próbáltam belépni, a bejelentkezéshez caesar azonosítót és jelszót megadva, de nem működött. Hogy tudnám a legegyszerűbben elérni az adatbázist?
2019.03.22. 14:39
Köszönjük az üzenetet! Kollégáink igyekszenek minél hamarabb elhárítani a problémát, 1-2 nap türelmet kérünk.
Nem azonosított felhasználó
???
2019.04.16. 13:51
Nem azonosított felhasználó
Látogatójeggyel is van lehetőség az Arcanum Digitális Tudománytáron megnézni a digitalizált folyóiratokat?
2019.04.17. 11:45
Kedves Érdeklődő! Igen, gépeinken szabad a hozzáférés az Arcanum adatbázisaihoz.
Nem azonosított felhasználó
Is it free to use the library space and wifi for general public?
2019.06.13. 10:34
Yes, you can use our library and the services free with a visitor's pass which you can get to information desk on ground floor.
Üzenetküldés, korábbi üzenetek
Oldalszín

kék

pink

zöld

narancs

bordó

Keresés

Régi katalógus

Az Egyetemi Könyvtári Szolgálat dokumentumállományában keres.ELTEFind (teszt)

A kereső az online katalógusunkban és a digitális gyűjteményünkben (EDIT) keres.

Weboldal

Alacsony felbontáson nézi honlapunkat, ezért tartalma nem jeleníthető meg. Növelje meg az ablak méretét, vagy keresse fel kis felbontásra szánt honlapunkat a http://konyvtar.elte.hu/m oldalon.