Jelnyelvi tájékoztató videók
Az ELTE Egyetemi Könyvtár a Siketek és...
Bibliobox – a könyvbedobó szekrény
A kikölcsönzött kiadványokat 2020. május 7-étől...
 

A város örök - Konferencia Bácskai Vera emlékére

A város örök - Konferencia Bácskai Vera emlékére

Az ELTE Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék tisztelettel meghív minden érdeklődőt A város örök címet viselő emlékkonferenciára.

 

 

 

Időpont: 2019. május 16-17.

Helyszín: ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum körút 6-8, I. em. 115.)

 

 

 

A konferencia Bácskai Vera (1930-2018), az ELTE professor emeritusa, az ELTE Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének alapító egyetemi tanára,a Hajnal István Kör alapító elnöke és az Európai Várostörténeti Szövetség (EAUH) nemzetközi választmányának egykori tagja több évtizedes történetírói munkájának állít emléket.
 

 

 

Bácskai Vera a magyarországi társadalom- és várostörténet meghatározó alakja volt, kutatásai hazai és nemzetközi terepen egyaránt kiemelkedőek. Döntő szerepet játszott a város történeti fogalmának újradefiniálásában, a város komplex jelenségként való értelmezésében. A várost – magyarországi kortársainak tekintélyes részét jóval megelőzve – mindig is interdiszciplináris terepnek tekintette, megértve, hogy a város
kitüntetett terület, s nemcsak a modern világban, hanem a történeti vizsgálódásban is. Ezért úgy tartotta, hogy a sokoldalú megközelítésnek e területen még erőteljesebben kell érvényesülnie, mint a történetírás egyéb ágaiban. A
történetírás mellett a szociológia, földrajztudomány, demográfia, építészettörténet, közgazdaságtan, és a statisztika módszerei és kérdésfelvetései is nélkülözhetetlenek, amikor a városról beszélünk.
 

 

 

A kutatás mellett Bácskai Vera érdeme volt az ELTÉ-n a kronológiai szerkezettől független, de abba mégis illeszkedő Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék megszervezése és vezetése, valamint a tanszékhez kötődő doktori program megalkotása. Ugyan tanári pályája az 1956-os forradalom után hosszú időre megszakadt, később minden erejével arra törekedett, hogy tudását és tapasztalatait tanítványaival is megossza. A társadalomtörténet iránt érdeklődő pályakezdők több generációját indította útjára. A konferencia lehetőséget ad arra, hogy Bácskai Vera társadalom- és várostörténeti munkáit, eredményeit kollégái, pályatársai és tanítványai értékeljék és
értelmezzék, elhelyezzék a történetírásban.
 

 

 

Külföldi és magyarországi kollégái, tanítványai részvételével olyan konferenciát szervezünk, melynek résztvevői az általa felvetett táradalom- és várostörténeti problémákat tovább gondolják, aktualizálják, vagy az ő szellemiségének
jegyében újakat vetnek fel.

Keresés
Szín
Alapítvány
Chat
Egyetemi Könyvtárért Alapítvány
Chat
Nem azonosított felhasználó
vodkát akarok!!!!! :D
2019.02.08. 13:01
Vodkát nem tartunk a könyvtárban, de például az Egyetemi Könyvtár közelében számos vendéglátóhely található. :)
Nem azonosított felhasználó
Tisztelt Könyvtár Szolgálat! A SciFinder adatbázis elérésével kapcsolatban érdeklődöm. Egyetemi hálózatról próbáltam belépni, a bejelentkezéshez caesar azonosítót és jelszót megadva, de nem működött. Hogy tudnám a legegyszerűbben elérni az adatbázist?
2019.03.22. 14:39
Köszönjük az üzenetet! Kollégáink igyekszenek minél hamarabb elhárítani a problémát, 1-2 nap türelmet kérünk.
Nem azonosított felhasználó
???
2019.04.16. 13:51
Nem azonosított felhasználó
Látogatójeggyel is van lehetőség az Arcanum Digitális Tudománytáron megnézni a digitalizált folyóiratokat?
2019.04.17. 11:45
Kedves Érdeklődő! Igen, gépeinken szabad a hozzáférés az Arcanum adatbázisaihoz.
Nem azonosított felhasználó
Is it free to use the library space and wifi for general public?
2019.06.13. 10:34
Yes, you can use our library and the services free with a visitor's pass which you can get to information desk on ground floor.
Üzenetküldés, korábbi üzenetek
Oldalszín

kék

pink

zöld

narancs

bordó

Keresés

Katalógus

Az Egyetemi Könyvtári Szolgálat dokumentumállományában keres.ELTEFind (teszt)

A kereső az online katalógusunkban és a digitális gyűjteményünkben (EDIT) keres.

Weboldal

Alacsony felbontáson nézi honlapunkat, ezért tartalma nem jeleníthető meg. Növelje meg az ablak méretét, vagy keresse fel kis felbontásra szánt honlapunkat a http://konyvtar.elte.hu/m oldalon.