Elkötelezettség a Kiválóságért
Magyarországon első könyvtárként az ELTE Egyetemi...
Szolgáltatásaink November 13-tól
Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a könyvtár...
 

80 éve alakult meg a Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete

Megjelenés ideje: 
2016. május 18., szerda
Megjelenés helye: 
MTVA, Sajtó-és Fotoarchivum, 2015. 26.
Alcím: 
Sajtó- és Fotóarchívum: a 2015. 26. hét érdekes eseményei
Megjelenés formátuma: 
Terjedelem: 
Nyelv: 
Hatókör: 
Forrás helye: 
http://mtva.hu/hu/sajto-es-fotoarchivum/kesz-80-eve-alakult-meg-a-magyar-koenyvtarosok-es-leveltarosok-egyesuelete
Szövegrész: 
"80 éve, 1935. június 26-án alakult meg Budapesten a Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete. A szervezet a ma is működő Magyar Könyvtárosok Egyesületének jogelődje, alapításának gondolata először 1929 kora nyarán vetődött fel. Több mint három évnek kellett eltelnie, míg 1932. október 15-én az Egyetemi Könyvtár akkori igazgatója, Pasteiner Iván a könyvtárában tartott ülésen előterjesztette az egyesület alapszabályának tervezetét, és javasolta a levéltárosok bevonását a további munkába. Az alakuló ülésre 1935. június 26-án a Magyar Tudományos Akadémián került sor. Az egyesület elfogadta alapszabályát, elnökké választotta Fitz Józsefet, a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Széchényi Könyvtárának főigazgatóját, aki a következő célokat fogalmazta meg: "A könyvtár- és levéltárügy tudományos és közcéljainak felkarolása; a könyvtárosok és levéltárosok közti állandó kapcsolat biztosítása; a könyvtárosok és levéltárosok testületi érdekeinek támogatása; a könyvkultúra előmozdítása." Az egyesület első kongresszusát és évi rendes közgyűlését 1936 októberében tartotta. A szakmai programok jelentős része a könyvtári és levéltári szakosztály ülésein zajlott. A plenáris záróülés témái a következők voltak: A magyar könyvtárpolitika; Mi tartozik a levéltárba, mi a könyvtárba?; A könyvtárosok és levéltárosok testületi érdekei. Határoztak a könyvtárosképző tanfolyam indításáról, a Magyar Könyvszemle egyesületi közlönyként történő megjelentetéséről és az egyesületi évkönyv kiadásáról. 1937 elején megszervezték az első tanfolyamot, amely 100 órában, 15 témakörben folyt, 70 fő szerzett könyvtárosi bizonyítványt. Az elméleti oktatás a Pázmány Péter Tudományegyetem egyik Múzeum körúti épületében folyt, a gyakorlati képzés az Országos Széchényi Könyvtárban, az Egyetemi Könyvtárban, a Fővárosi Könyvtár és a Technológiai Intézet könyvtárában zajlott. Az elméleti képzés területei: könyvtári igazgatás, katalogizálás (katalóguscédulák írása), bibliográfiák, könyvkereskedelem, könyv- és hírlapkiadás, nyomtatás, könyvkötészet, kézirat-meghatározás. 1937-ben az egyesület csatlakozott a Könyvtáros Egyesületek Nemzetközi Szövetségébe (IFLA). Ugyanabban az évben jelent meg hivatalos szakfolyóirata a Magyar Könyvszemle, amelynek szerkesztő bizottsági tagjai a könyvtárigazgatókból kerültek ki. A könyvtárak a kiadási költségekhez is hozzájárultak, a szaklapot 1944-ig rendszeresen kiadták. A könyvtárosok első Évkönyve is 1937-ben került ki a nyomdából, akkorra már a tagok száma elérte a 358 főt, akik közül 290-en könyvtárosok, 68-an levéltárosok voltak. A második világháború idején, 1942-ben tartotta utolsó közgyűlését a szervezet, majd 1943 és 1945 között működése szünetelt. A háború után megindult újjászerveződése, de 1950 elejére gyakorlatilag megszűnt. Utódja, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 1956-ban alakult újjá."
Keresés
Szín
Alapítvány
Chat
Egyetemi Könyvtárért Alapítvány
Chat
Nem azonosított felhasználó
vodkát akarok!!!!! :D
2019.02.08. 13:01
Vodkát nem tartunk a könyvtárban, de például az Egyetemi Könyvtár közelében számos vendéglátóhely található. :)
Nem azonosított felhasználó
Tisztelt Könyvtár Szolgálat! A SciFinder adatbázis elérésével kapcsolatban érdeklődöm. Egyetemi hálózatról próbáltam belépni, a bejelentkezéshez caesar azonosítót és jelszót megadva, de nem működött. Hogy tudnám a legegyszerűbben elérni az adatbázist?
2019.03.22. 14:39
Köszönjük az üzenetet! Kollégáink igyekszenek minél hamarabb elhárítani a problémát, 1-2 nap türelmet kérünk.
Nem azonosított felhasználó
???
2019.04.16. 13:51
Nem azonosított felhasználó
Látogatójeggyel is van lehetőség az Arcanum Digitális Tudománytáron megnézni a digitalizált folyóiratokat?
2019.04.17. 11:45
Kedves Érdeklődő! Igen, gépeinken szabad a hozzáférés az Arcanum adatbázisaihoz.
Nem azonosított felhasználó
Is it free to use the library space and wifi for general public?
2019.06.13. 10:34
Yes, you can use our library and the services free with a visitor's pass which you can get to information desk on ground floor.
Üzenetküldés, korábbi üzenetek
Oldalszín

kék

pink

zöld

narancs

bordó

Keresés

Régi katalógus

Az Egyetemi Könyvtári Szolgálat dokumentumállományában keres.ELTEFind (teszt)

A kereső az online katalógusunkban és a digitális gyűjteményünkben (EDIT) keres.

Weboldal

Alacsony felbontáson nézi honlapunkat, ezért tartalma nem jeleníthető meg. Növelje meg az ablak méretét, vagy keresse fel kis felbontásra szánt honlapunkat a http://konyvtar.elte.hu/m oldalon.