Egyetemi örökség – Rejtélyes tárgyak
2020. év végén megkezdődött az egyetemi...
Légtisztítók a könyvtárban
Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár az olvasók...
„Lelkes teremtmények”
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA)...
1% – a könyvtárért
A 2018-ban Magyar Örökség Díjat és az Egyetemi...
7187
7165
7163
7082
 

Alapgyűjtemény

Dokumentumtípus: 
Kiemelt tárgyszavak: 

A könyvtár legfőbb feladata elősegíteni az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet munkatársainak oktató- és kutatómunkáját, valamint az Intézethez kapcsolódó mindenféle szintű, típusú képzésben részt vevő hallgatók (magyar nyelv és irodalom, finnugor, különböző minor szakos, szakirányos és doktorandusz)   nyelvészeti tanulmányainak sikeres elvégzését. Ennek megfelelően a könyvtár a lehető teljesség igényével gyűjti a magyar nyelvre vonatkozó hagyományos és modern szakirodalmat.

 

A hagyományos nyelvészeti szakirodalom (különösképpen a 2. világháborút megelőző időből való anyag) vonatkozásában a gyűjtemény unikálisnak tekinthető. Régi (18., 17., sőt, 16. századi nyelvtanaink, szójegyzékeink, szótáraink gyűjteménye közel teljes, mely elkötelezett kutatók által kézbe vehető. Kiemelkedő nyelvészprofesszorok gazdagították  a könyvtárat  magángyűjteményük könyvtárunkra való hagyományozásával (Pais Dezső, Bárczi Géza, Benkő Loránd).

 

A mellékgyűjtőkört a társtudományok szakirodalma képezi. A nyelvészeti kutatások számára nélkülözhetetlen forrásanyagok (magyar szépirodalom, okmánytárak, helytörténeti szakirodalom) s az Intézetben készült és megvédett szakdolgozatok,  doktori disszertációk szintén a gyűjtemény jelentős részét képezik.

Az állomány hozzávetőleg 40 000 dokumentumból áll, melyek nagy része magyar nyelvű, kisebb hányada angol ill. német nyelvű. A 32 folyóirat közül 2 angol nyelvű, a többi magyar nyelvű.

 

A gyűjtemény nagyobbik hányada tömör raktárban helyezkedik el. A  magyar nyelvészet 3 magfolyóirata (a Magyar Nyelv, a Magyar Nyelvőr és a Nyelvtudományi Közlemények bekötött kötetei),  kézikönyvek, tankönyvek szabadpolcon, míg a védendő levelezésgyűjtemények, szépirodalmi művek első kiadásai, régi szótárak zárt szekrényben találhatók.

Keresés
Szín
Alapítvány
Chat
Egyetemi Könyvtárért Alapítvány
Chat
Nem azonosított felhasználó
vodkát akarok!!!!! :D
2019.02.08. 13:01
Vodkát nem tartunk a könyvtárban, de például az Egyetemi Könyvtár közelében számos vendéglátóhely található. :)
Nem azonosított felhasználó
Tisztelt Könyvtár Szolgálat! A SciFinder adatbázis elérésével kapcsolatban érdeklődöm. Egyetemi hálózatról próbáltam belépni, a bejelentkezéshez caesar azonosítót és jelszót megadva, de nem működött. Hogy tudnám a legegyszerűbben elérni az adatbázist?
2019.03.22. 14:39
Köszönjük az üzenetet! Kollégáink igyekszenek minél hamarabb elhárítani a problémát, 1-2 nap türelmet kérünk.
Nem azonosított felhasználó
???
2019.04.16. 13:51
Nem azonosított felhasználó
Látogatójeggyel is van lehetőség az Arcanum Digitális Tudománytáron megnézni a digitalizált folyóiratokat?
2019.04.17. 11:45
Kedves Érdeklődő! Igen, gépeinken szabad a hozzáférés az Arcanum adatbázisaihoz.
Nem azonosított felhasználó
Is it free to use the library space and wifi for general public?
2019.06.13. 10:34
Yes, you can use our library and the services free with a visitor's pass which you can get to information desk on ground floor.
Üzenetküldés, korábbi üzenetek
Oldalszín

kék

pink

zöld

narancs

bordó

Keresés

Régi katalógus

Az Egyetemi Könyvtári Szolgálat dokumentumállományában keres.ELTEFind (teszt)

A kereső az online katalógusunkban és a digitális gyűjteményünkben (EDIT) keres.

Weboldal

Alacsony felbontáson nézi honlapunkat, ezért tartalma nem jeleníthető meg. Növelje meg az ablak méretét, vagy keresse fel kis felbontásra szánt honlapunkat a http://konyvtar.elte.hu/m oldalon.