Elkötelezettség a Kiválóságért
Magyarországon első könyvtárként az ELTE Egyetemi...
Szolgáltatásaink November 13-tól
Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a könyvtár...
 

Digitalizált metszetek az online katalógusban és az ELTE Digitális Intézményi Tudástárban

Megjelenés ideje: 
2014. február 3., hétfő
Megjelenés helye: 
EKSz, EK honlap
Megjelenés formátuma: 
Terjedelem: 
Téma: 
Nyelv: 
Hatókör: 
Forrás helye: 
http://konyvtar.elte.hu/hu/node/2977
Szövegrész: 
"A budapesti Egyetemi Könyvtár összességében mintegy 8000 egység metszete az ország egyik leggazdagabb és legrégibb történeti, művelődés- és irodalomtörténeti forrásgyűjteményének része. Első, a kor szakmai színvonalának megfelelő, analitikus katalógus a metszetekről, a könyvtár új épületbe történt átköltözését követően (1876) készült. A főként XVIII., XIX. századból származó arckép, illetve tájkép és egyéb illusztráció között azonban akad jóval korábbi, XVI.századi rézmetszet (pl. Hieronymus Wierix) is. Az előző integrált könyvtári rendszerben ugyancsak készült leírás a metszettár egy részéről, jelzetelése azonban nem volt egységes, formai és tartalmi elemei megértek a kiegészítésre, cserére. Ehhez a munkához mozgósított a Könyvtár egy másfél millió Ft értékű támogatást, melyet az NKA Közgyűjtemények Kollégiumától pályázati úton kapott. Az 5000 dokumentum digitalizálására, a MARC21 szabvány szerinti leírására az ALEPH integrált adatbázisban, valamint internetes közzétételére kiírt feladatok megvalósítását, az INFODOK pályázatnyertesként végezhette el. A digitalizált metszetek bekerültek az ELTE Digitális Intézményi Tudástárába (EDIT). A lépésről lépésre összehangolt előkészítő, szerkesztő munka eredménye, hogy a zömmel európai történelmi személyekről, írókról, filozófusokról, művészekről készített portrék (kis részben pedig térkép, tájkép, látkép, épületábrázolás, stb.) digitalizált képe végre összekapcsolható lett az elektronikus katalógusban az egységes szempontrendszer szerint elkészített bibliográfiai leírással. A Metszetek gyűjteménye az EDIT-ben (edit.elte.hu) az Egyetemi Könyvtár Különgyűjtemények nevű kategóriája alatt található. Füredy mint Figaro 305 Fáncsy min Don José de Santarem 306 Barabás Miklós 309 Lovasy-Tripammer Betti 310 Lendvay és fia 311"
Keresés
Szín
Alapítvány
Chat
Egyetemi Könyvtárért Alapítvány
Chat
Nem azonosított felhasználó
vodkát akarok!!!!! :D
2019.02.08. 13:01
Vodkát nem tartunk a könyvtárban, de például az Egyetemi Könyvtár közelében számos vendéglátóhely található. :)
Nem azonosított felhasználó
Tisztelt Könyvtár Szolgálat! A SciFinder adatbázis elérésével kapcsolatban érdeklődöm. Egyetemi hálózatról próbáltam belépni, a bejelentkezéshez caesar azonosítót és jelszót megadva, de nem működött. Hogy tudnám a legegyszerűbben elérni az adatbázist?
2019.03.22. 14:39
Köszönjük az üzenetet! Kollégáink igyekszenek minél hamarabb elhárítani a problémát, 1-2 nap türelmet kérünk.
Nem azonosított felhasználó
???
2019.04.16. 13:51
Nem azonosított felhasználó
Látogatójeggyel is van lehetőség az Arcanum Digitális Tudománytáron megnézni a digitalizált folyóiratokat?
2019.04.17. 11:45
Kedves Érdeklődő! Igen, gépeinken szabad a hozzáférés az Arcanum adatbázisaihoz.
Nem azonosított felhasználó
Is it free to use the library space and wifi for general public?
2019.06.13. 10:34
Yes, you can use our library and the services free with a visitor's pass which you can get to information desk on ground floor.
Üzenetküldés, korábbi üzenetek
Oldalszín

kék

pink

zöld

narancs

bordó

Keresés

Régi katalógus

Az Egyetemi Könyvtári Szolgálat dokumentumállományában keres.ELTEFind (teszt)

A kereső az online katalógusunkban és a digitális gyűjteményünkben (EDIT) keres.

Weboldal

Alacsony felbontáson nézi honlapunkat, ezért tartalma nem jeleníthető meg. Növelje meg az ablak méretét, vagy keresse fel kis felbontásra szánt honlapunkat a http://konyvtar.elte.hu/m oldalon.