Internet Fiesta az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban* Utazás ? Könyvtár ? Internet

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
Katalist 137/36
Alcím
(2017. március 28.)

Megjelenés formátuma

Terjedelem

Téma

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
https://sogo.caesar.elte.hu/SOGo/so/kazimir/Mail/0/folderINBOX/27466/popupview

*Az Internet Fiesta rendezvénysorozat keretében az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár**március 28-án változatos programokkal várja az érdeklődőket. (Részletes információt és programleírást a rendezvény **honlap* <http://fiesta.kjmk.hu/intezmeny.aspx>*ján talál.)*

*
*

*/Utazás térben és időben/*címmel virtuális időutazásra invitáljuk a közönséget, melynek során az Egyetemi Könyvtár és Levéltár értékes metszetgyűjteménye segítségével néhány ismert nagyváros kulturális nevezetességeit, korabeli látképeit tekinthetik meg.

*/Törökország a fotózás elterjedése előtt/*című előadás keretében a digitális technológia segítségével megismerkedhetnek Beszédes Kálmán rajzaival, melyeket Törökországot járva vetetett papírra. Hagyatékában megörökítette a látott tájakat és a környéken élő embereket, témái között különleges hangsúllyal szerepelnek a magyar emlékek, II. Rákóczi Ferenc és Rodostó is.

Régi állományunk különös kincseit képezik a Dél-Amerikában missziós feladatokat betöltő jezsuita szerzetesek írásos emlékei, úti beszámolói, levelei és térképei. Ezen gazdag kincsből vonultat fel néhányat a */Jezsuita misszionáriusok beszámolói Dél-Amerikáról az Egyetemi Könyvtár gyűjteményében /*címet viselő, egzotikus kulturális körutazásra invitáló bemutatónk.

Záró előadásunkból azonban kiderül, hogy a fiatalok */?Csak gyönyörködés végett nem utazgathatnak?/*. Mint ahogy arról az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár peregrináció-kutatása és kiadványai tanúskodnak, a külföldi utak, és a külföldi egyetemeken történő tanulás kiemelkedő szerepet játszott a magyar elitképzésben. A hazánkban támogatott egyetemi peregrináció nem utolsó sorban a Nyugathoz való folyamatos szellemi kapcsolódásunk bizonyítéka is.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében idén immár 18. alkalommal kerül sor a magyar könyvtárakban az Internet Fiestára, melynek célja a világhálón megtalálható online kulturális tartalmak, közkincsek megosztása az érdeklődőkkel. A programok keretében a könyvtárak érdekes, informatív vagy játékos formában hívják fel a látogatók figyelmét a web nyújtotta lehetőségekre. A rendezvénysorozat megvalósulását ebben az évben is a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

**

*Részletes program:*

15.00 óraTörökország a fotózás elterjedése előtt <http://fiesta.kjmk.hu/reszletes.aspx?id=53831&gt;

15.30 óra?Csak gyönyörködés végett nem utazgathatnak?? <http://fiesta.kjmk.hu/reszletes.aspx?id=53834&gt;

**

*
*

*
*

*ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár*

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

További információ: Mező Csaba, Széles Ágnes, Mátyás Melinda, Varga Júlia