Könyveket lehet örökbefogadni az ELTÉ-n

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
NÉPSZAVA.online

Megjelenés formátuma

Terjedelem

Téma

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
http://nepszava.hu/cikk/1050962-konyveket-lehet-orokbefogadni-az-elte-n

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetemi Könyvtárában fellelhető könyveket, köztük több igen ritka és értékes dokumentumot fogadhatnak örökbe az érdeklődők szombaton Budapesten. Az örökbefogadással az intézmény nemzetközileg is jelentős gyűjteményének megőrzéséhez és restaurálásához járulnak hozzá a látogatók.

Elsősorban az intézmény "ősállományába" tartozó, 12 értékes kötet örökbefogadására várnak jelentkezőket. A dokumentumok restaurálásának becsült költsége kötetenként 5 és 200 ezer forint között mozog. Az ősállomány az Egyetemi Könyvtár gyűjteményének azt a 16-17. századi részét jelenti, amelyet az intézmény jogelődjei bizonyíthatóan már 1635-öt megelőzően, azaz a Pázmány Péter által alapított nagyszombati egyetem létezése előtt is birtokoltak.

Kálóczi Katalin, az Egyetemi Könyvtár megbízott főigazgatója elmondta, hogy éves szinten nagyjából 3 millió forintot - amelynek nagyobbik része pályázati forrás - tudnak állagmegőrzésre fordítani, emellett alkalmaznak egy főállású restaurátort is. Hangsúlyozta, hogy ez az összeg csupán töredéke annak, amelyre szükség lenne a könyvtárban őrzött mintegy 150 ezer különlegesen értékes dokumentum szakszerű állagvédelmének és restaurálásának biztosításához.

Hozzátette: már a megfelelő raktározási körülmények kialakítása is nagy segítséget jelentene ahhoz, hogy ne romoljon folyamatosan a dokumentumok állaga. Ehhez azonban új forrásokra van szükség, és ezért fontos az örökbefogadási program is.

Nem csupán a már említett 12 igen értékes könyvnek az örökbefogadására van lehetőség, bárki dönthet úgy, hogy a könyvtár mintegy 1,5 millió kötetre rúgó állományának bármely darabját örökbe fogadja, így segítve a több mint 450 éves intézmény működését. Az örökbefogadók nevei felkerülnek az Egyetemi Könyvtár honlapján található támogatói listára, illetve minden támogató neve megjelenik az általa örökbefogadott dokumentum adatai mellett az intézmény integrált elektronikus katalógusában.