A könyvtárhasználók igényeire szabott szolgáltatásfejlesztés az Egyetemi Könyvtárban

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
Tudományos és Műszaki Tájékoztatás 2017, Vol. 64, 3. szám
Szerző
CZINKI-VIETORISZ Gabriella

Megjelenés formátuma

Terjedelem

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
https://tmt.omikk.bme.hu/tmt/article/view/923/963

" [...] Az Egyetemi Könyvtár állományának viszonylag nagy, 90% feletti része zárt raktárakban található,ahová az olvasó nem mehet be. A dokumentumok kikérése ezekből a raktárakból kizárólag papíralapú kérőlap kitöltésével lehetséges. Attól függően, hogy kölcsönzésre vagy helyben olvasásra kéri ki valaki a példányokat, más-más kérőlapot kell kitölteni, amelyekre fel kell vinni a dokumentum egyes adatait. Ezek az adatok eltérőek lehetnek bizonyos dokumentumtípusok esetén, például más adatot kell ráírni könyv, kézirat vagy időszaki kiadvány esetén. [...]
Az „Átvétel helye” mezőben két lehetőség közül lehet választani: Egyetemi Könyvtár Kölcsönzés és Egyetemi Könyvtár Olvasóterem. Ha az olvasó helyben használható példánystátuszú dokumentumot kér ki, az „Átvétel helye” automatikusan az Egyetemi Könyvtár Olvasóterem lesz. Ha a példánystátusz ettől eltér, akkor lehet a két opció közül választani.
[...] Vannak olyan dokumentumok, amelyek külső raktárban találhatók. Ezek a Folyóirat külső raktár és az EK, külső raktár gyűjtemények példányai. Itt több tényező is befolyásolja, hogy ezeket mikor tudják az Egyetemi Könyvtárba beszállítani. Ilyen esetekben is helyeztünk el tájékoztatást, melyben az olvasót szintén a könyvtároshoz irányítjuk.
[...] Az Egyetemi Könyvtárban kialakítottunk egy új olvasói teret Kutatóterem néven, mely az online kikérés űrlapján és a gyűjteményekben is változtatást igényelt.
[...] Az 1. diagram az online kikérés nap szerinti meg-oszlását mutatja. Az Egyetemi Könyvtár hétfőtől péntekig tart nyitva. A kérések 86%-át a nyitva tartási napokon (de nem feltétlenül a nyitva tartási időben) adják le az olvasók. Mivel a kikérésnél nem korlátoztuk a leadás idejét, ezért hétvégén és nyitva tartási időn kívül is beküldhetők a kérések. Az olvasók élnek ezzel a lehetőséggel, a nyitva tartási időn kívül leadott kérések az összes kérés 14%-át teszik ki. A 2. számú diagram az online kérések leadását mutatja IP cím szerint. Az online kérés nemcsak bármikor, hanem bárhonnan elküldhető könyvtárunkba. Ezt a lehetőséget az olvasók ki is használják, a kérések 56%-át külső IP címről (pl. otthonról, az egyetemről, utazás közben) indítják. Ez a kikérési mód hatékony, jelentősen csökken a várakozási idő, mert mire az olvasók a könyvtárba érnek, már rendelkezésükre áll a kikért dokumentum, akár kölcsönzésre, akár helyben olvasásra kérték ki. Az Egyetemi Könyvtárban helyben is indítanak kérést az olvasók, ez a kérések 44%-át teszi ki. TMT 64. évf. 2017. 3. sz. 123 A 3. diagram az online kikérés ideje és az elküldéshelye alapján mutatja a beérkezett igényeket. Az Egyetemi Könyvtár 2015-ben 10-20 óráig tartott, 2016. január 4-től 9-20 óráig tart nyitva. A kérések 86%-át nyitvatartási időben adták le az olvasók, ezek 48%-át az Egyetemi Könyvtáron belül indították. A könyvtár reggeli nyitásától számítva 15 óráig emelkedik a beküldött kérések száma, részben kiegyenlítődik a kikérés helye is. 16 óra után a kikérések száma csökken és a kikérés helyének aránya is változik, eltolódik az Egyetemi Könyvtáron kívüli helyszínekre. A legtöbb kérést 13 és 14 óra között adták le az olvasók, a legkevesebbet, érthetően az éjjeli-hajnali időszakban. [...] "