EUROSTAT Microdata igényelhető az ELTE-n

Megállapodás jött létre az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Európa Unió statisztikai hivatala, az EUROSTAT között annak érdekében, hogy az ELTE-s kutatók és PhD hallgatók a Microdata adatbázisból is igényelhessenek adatokat.

Mi az a Microdata? A mikroadatok olyan adategységek, amelyek információkat tartalmaznak a válaszadókról vagy gazdasági entitásokról. A statisztikai titoktartás elvének tiszteletben tartása és a válaszadók (személyek, szervezetek) névtelenségének védelme érdekében a mikroadatokhoz való hozzáférés szigorúan szabályozott igénylés mellett lehetséges.

Az adatigénylés előfeltétele, hogy az adatigénylő intézménye „kutatóegységként” kerüljön nyilvántartásra az Európai Unió Statisztikai Hivatalánál. Az EUROSTAT, a most aláírt megállapodással, kutatóegységként tartja számon az Eötvös Loránd Tudományegyetemet. Az elismert kutatóegységek listája itt található.

A hivatallal folytatott levelezéshez és adatigényléshez kérjük írjon az eisz@lib.elte.hu címre, ahol munkatársaink minden információt megadnak. Az adatigénylés folyamatát a hivatal által kiadott Microdtata Access Workflow Tool – User Guide dokumentumban, míg az adathasználathoz kapcsolódót a felhasználási feltételek dokumentumban találják meg.

Az EUROSTAT oldalán a mikroadatok mellett számos, az Európai Unióban végzett felmérés adata nyílt hozzáféréssel letölthető.