Hírarchívum

2023. november 23., csütörtök – 09:08
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az alkalmazás hatékonyan támogatja a tudományos kutatást azáltal, hogy egy könnyen használható felületen keresztül bármikor és bárhol gyorsan elérhetővé teszi a könyvtár EBSCO-előfizetéseinek keresési eredményeit. A felhasználók, akárhol is tartózkodjanak, elolvashatják vagy meghallgathatják az általuk keresett tartalmakat, megtekinthetik PDF- és HTML-formátumban, valamint letölthetik és olvashatják az EBSCO e-könyveket.
2023. november 23., csütörtök – 08:40
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az EBSCO 2023. december 31-éig próbahozzáférést ajánlott fel az EBSCOhost platformon elérhető SocINDEX with Full Text adatbázishoz. A SocINDEX, a szociológiai kutatások legátfogóbb bibliográfiai adatbázisa, a legjobb szociológiai folyóiratok indexált rekordjait kínálja, melyek számos kapcsolódó tanulmányt lefednek.
2023. november 23., csütörtök – 08:09
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az új adatbázis 1.500.000 disszertáció és szakdolgozat bibliográfiai adatait tartalmazza, melyek mindegyike teljes szöveggel hozzáférhető. Az EBSCO Open Dissertations adatbázis és az EBSCOhost platform az ELTE hálózatához kapcsolódva közvetlenül vagy VPN-szolgáltatás igénybevételével az egyetemen kívülről is elérhető.
2023. október 20., péntek – 08:51
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az EBSCO próbahozzáférést ajánlott fel az MLA International Bibliography with Full Text adatbázishoz, amely a bibliográfiai adatokon túl teljes szövegű folyóiratok széles körű gyűjteményét kínálja. A tesztidőszak 2023. december 31-éig tart.
2023. augusztus 28., hétfő – 11:49
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
A Central and Eastern European Online Library (CEEOL) még egy tesztelési időszakot ajánlott fel az EISZ tagintézményei számára. Az adatbázist 2023. szeptember 17-éig az egyetem internethálózatához kapcsolódva lehet tesztelni. Az adatbázis távoli elérése VPN-szolgáltatás igénybevételével lehetséges.
2023. július 11., kedd – 15:26
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Szeptember végéig ingyenes próbahozzáférésre nyílt lehetőség a CNKI adatbázisaihoz, amely a legteljesebb kínai tudományos platform. A kínai források mellett lefedi a nemzetközi tudományos tartalmakat is.
2023. június 28., szerda – 09:17
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
A Scopus Content Selection & Advisory Board (CSAB) elfogadta a „Dissertationes Archaeologicae ex Instituto Archaeologico Universitatis de Rolando Eötvös nominatae” című folyóirat jelentkezését a Scopus adatbázisba, és megkezdik az indexálását. A folyóirat cikkeinek archivált változata elérhető az ELTE Digitális Intézményi Tudástár (EDIT) oldalán. A „Dissertationes Archaeologicae” 2023-ban elnyerte az „MTMT minősített folyóirat” címet is.
2023. június 28., szerda – 08:32
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Örömmel adunk hírt róla, hogy a Scopus Content Selection & Advisory Board (CSAB) elfogadta a „RussianStudiesHu” című folyóirat jelentkezését a Scopus adatbázisba, és megkezdik az indexálását. A „RussianStudiesHu” 2023-ban az „MTMT minősített folyóirat” címet is elnyerte.
2023. május 16., kedd – 17:05
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Örömmel adunk hírt róla, hogy a Scopus Content Selection & Advisory Board (CSAB) elfogadta a „Lejana. Revista Crítica de Narrativa Breve” című folyóirat jelentkezését a Scopus adatbázisba. A „Lejana” az ELTE BTK Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszéke által kiadott folyóirat, mely 2023-ban az „MTMT minősített folyóirat” címet is elnyerte.
2023. április 28., péntek – 14:06
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az Elsevier kiadó próbahozzáférést ajánlott fel a Complete Anatomy digitális adatbázisához. Az adatbázist 2023. június 30-áig lehet tesztelni.
2023. április 21., péntek – 12:46
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár online képzést (Teams) hirdet „Kutatási adatok kezelése, kutatási adatkezelési terv készítése” címmel. Az előadásban szó lesz a kutatási adatok megfelelő kezeléséről, illetve az NKFIH OTKA pályázatainál elvárt kutatási adatkezelési terv elkészítéséről is. A két meghirdetett időpontban tartalmilag megegyező előadás hangzik el. Az egyes előadásokra regisztrálni szükséges.
2023. április 18., kedd – 13:16
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
A Wolters Kluwer Kiadó próbahozzáférést ajánlott fel a Lippincott Williams and Wilkins egészségügyi folyóirat-adatbázishoz. Az adatbázist 2023. április 17. és 2023. május 17. közötti időszakban az egyetem internethálózatához kapcsolódva lehet tesztelni.
2023. április 17., hétfő – 09:00
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
A SAGE kiadó próbahozzáférést ajánlott fel az EISZ tagintézményei számára. Az adatbázist 2023. április 14. és 2023. június 2. közötti időszakban az egyetem internethálózatához kapcsolódva lehet tesztelni. Az adatbázis távoli elérése VPN-szolgáltatás igénybevételével lehetséges.
2023. április 17., hétfő – 08:51
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Central and Eastern European Online Library (CEEOL) próbahozzáférést ajánlott fel az EISZ tagintézményei számára. Az adatbázist 2023. április 14. és 2023. május 14. közötti időszakban az egyetem internethálózatához kapcsolódva lehet tesztelni. Az adatbázis távoli elérése VPN-szolgáltatás igénybevételével lehetséges.
2023. április 3., hétfő – 13:26
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
A Bloomsbury kiadó két hónapos próbahozzáférést ajánlott fel az EISZ-tagintézmények számára 2023. április 1-jétől 2023. május 31-éig. A három történettudományi adatbázis az ELTE internethálózatáról érhető el, távoli hozzáférés esetén VPN használatával.
2023. március 23., csütörtök – 07:43
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
A Preprint Citation Index a legjelentősebb preprint repozitóriumokban elhelyezett cikkek multidiszciplináris gyűjteménye. A bemutatóról készült magyar nyelvű videófelvétel linkje elérhető hírünkben.
2023. március 10., péntek – 07:35
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az MTMT Repozitóriumminősítő Szakbizottsága tanúsítványt adott ki újabb két ELTE Bölcsészettudományi Karhoz kötődő tudományos online folyóiratnak. A „Névtani Értesítő” és a „Dissertationes Archaeologicae ex Instituto Archaeologico Universitatis de Rolando Eötvös nominatae” folyóiratok nyerték el az MTMT minősítését, mely mind az egyetemen belül, mind országosan kiemelkedőnek számít.
2023. március 3., péntek – 15:23
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
A Yale Egyetem két adatbázishoz, az eHRAF World Cultures és az eHRAF Archaeology adatbázisokhoz biztosít 60 napos, intézményszintű kipróbálást az ELTE-polgárok számára. A próbaidőszak 2023. április 24-én ér véget.
2023. február 15., szerda – 13:08
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Hírünkben tájékoztatást nyújtunk, mely adatbázisokra fizet elő az ELTE az idei esztendőben az EISZ keretein belül. Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) a hazai felsőoktatás, közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban résztvevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával.
2023. február 8., szerda – 14:11
Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár csatlakozott a Koreai Nemzeti Könyvtár (National Library of Korea Digitized Material Service) partneri programjához, melynek köszönhetően több mint kilencmillió digitális dokumentum vált elérhetővé, közel másfélmillió könyvvel. A tartalomhoz három könyvtár, az ELTE BTK Távol-keleti Intézet Könyvtára, az ELTE PPK Kari Könyvtára és az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár kijelölt termináljain biztosított a hozzáférés.