Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Bővítettük nemzetközi kapcsolatainkat – Intézményünk az Universeum tagja

A 2024. évtől az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár is tagja az Universeum European Academic Heritage Networknek.

A gazdag kulturális örökséget is őrző ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár irányítása alatt működő egyetemi örökségkoordinációs projekt küldetése az egyetem által őrzött kulturális örökség feltérképezése, védelme és láthatóvá tétele mind a tudományos, mind a széles nagyközönség számára, mely az Universeumhoz való csatlakozásunkkal egy európai hálózat részévé is vált.

Az Universeum célja a felsőoktatási intézményi gyűjteményekben őrzött európai kulturális örökség és tudásvagyon megőrzése és népszerűsítése. Az európai szervezetet 2000-ben alapították tizenkét európai egyetem gyűjteményének és múzeumának képviselői részvételével a németországi Halle-Wittenberg Egyetemen.

Az Universeum rendszeresen üléseket szervez, kiadványokat szerkeszt és elősegíti az egyetemi örökségvédelmi intézmények közötti eszmecserét Európa-szerte. A szervezet nyitott az örökségvédelmi és múzeumi szakemberek, kutatók, diákok, egyetemi igazgatók és az egyetemi örökség iránt érdeklődők számára, és elkötelezett a folyamatos ismeretterjesztés, a tudás- és tapasztalatcsere, valamint az európai tudományos örökség kutatásban és oktatásban való felhasználásának előmozdítása iránt. Európai fórumot biztosít az együttműködési projektek megvalósításához, ösztönzi a nemzeti hálózatok létrehozását, és támogatást nyújt a kulturális értékek megőrzése, valamint az európai intézmények és egyetemek közötti kapcsolatteremtés terén. Évente személyes részvétellel konferenciát is szervez, 2024-ben az ICOM–UMAC egyetemi gyűjteményeket és múzeumokat összefogó világszervezettel közösen. Csatlakozásunk lehetővé teszi a találkozókon való részvételt és a nemzetközi szakmai kapcsolatok kiépítését. A tagok között jelenleg számos kelet-európai képviselő is szerepel, így mind az európai, mind a regionális diskurzushoz hatékonyan hozzá tudunk járulni.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL