Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár Konstantinápolyból érkezett középkori kódexei – Elérhető a könyvtár új naptára

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. évi naptára a magyar–török kulturális évad alkalmából a könyvtár muzeális kiadványainak néhány részletén keresztül az 1877. április végén Konstantinápolyból érkezett középkori kódexeit mutatja be.

A naptár lapjai gyűjteményünk és kulturális javaink sokszínűségéből nyújtanak ízelítőt tíz 13–15. századi kódexből válogatva. 1877 április végén egy vonat faládájában 35 kódex érkezett Budapestre Isztambulból, Bécsen keresztül. A kéziratok, melyeket az akkori tudományos vélemény szerint az oszmánok Buda elfoglalásakor vittek magukkal Mátyás király könyvtárából hadizsákmányként Konstantinápolyba, II. Abdülhamid szultán ajándékai voltak a magyar egyetemista ifjúságnak. Az ajándékozás közvetlen előzménye egy baráti gesztus volt. A gyengülő Oszmán Birodalommal szemben az Osztrák–Magyar Monarchia és az Orosz Birodalom fokozatosan közeledett egymáshoz, majd amikor az oroszok az oszmán területek újabb részét foglalták el, az utóbbiak mellett 1876 őszén szimpátiatüntetéseket tartottak Budapesten. A Királyi Tudományegyetem hallgatói díszkardot készíttettek és nyújtottak át az oszmán fővezérnek. Válaszként az Egyetemi Könyvtárba kerülő kódexek közül ma 14-et tartunk biztosan korvinának. Az azonosításukat nehezíti, hogy nem tudható, eredetileg melyik kéziratnak volt korvinakötése, mivel azokat Isztambulban zöld, piros vagy fehér bőr egyenkötésbe újrakötötték. Találunk köztük klasszikus történelmi és retorikai műveket éppúgy, mint keresztény filozófiával vagy középkori sebészettel foglalkozót; sőt, még olyan „kortárs” irodalmat is, mint Dante Isteni színjátéka. A naptár elektronikus változata itt tölthető le.

A reprezentatív falinaptár a Miniszterelnökség fejezetet irányító szerve alatt a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatásával jelent meg.

Az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatási lehetőségeiről honlapunkon, könyv-örökbefogadási programunkról pedig itt talál bővebb információkat.

 

 

A kiadványt támogatta a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány

 

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL