Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Csak tiszta forrásból! - Országos Könyvtári Napok az ELTE Egyetemi Könyvtárban és Levéltárban

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében idén már tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre. Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2017. október 5. és 6. között várja a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással, izgalmas, ismeretterjesztő programokkal az érdeklődőket.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében Csak tiszta forrásból! felszólítással meghirdetett eseménysorozat kapcsán a Luther-nyomtatványok címmel nyílt kiállításunkra invitáljuk az érdeklődőket, melynek keretében az élet forrásaként számon tartott Biblia és a reformáció hőseinek különleges dokumentumai kerülnek bemutatásra. A kiállításon a Luther-Biblia mellett számos gazdagon illusztrált Biblia-fordítás és prédikáció is megtekinthető. A könyvekről a kurátor, Dr. Knapp Éva tudományos referens tart tárlatvezetést.

Ismeretterjesztő előadásainkon az Információforrás, tudásforrás témakörhöz kapcsolódóan virtuális dél-amerikai utazáson vehetnek részt vendégeink a jezsuita misszionáriusok beszámolói nyomán, illetve metszetek, térképek és képeslapok segítségével barangolhatnak a neten. Az igazán kíváncsiak az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár titkos történelmébe nyerhetnek bepillantást.

Könyvtárvezetéseinken megismerkedhetnek Lotz Károly sgrafittóinak Homéroszt, Hérodotoszt, Arisztotelészt, Szolónt, Cicerót és Platónt ábrázoló arcmásaival, a Díszterem freskóinak mitikus alakjaival, és betekinthetnek a palotaépület különleges termeibe. Restaurátorunk műhelyében bemutatja a könyvmentés és a restaurálás folyamatát. Könyvbemutatóinkon a reformáció idejéből származó különleges kiadványokat tekinthetnek meg látogatóink.

Részletes programunk itt érhető el.