Egyre több digitalizált magyar folyóirat érhető el

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár és az Arcanum Adatbázis Kft. 2017 novemberében megkötött együttműködési megállapodása keretében intézményünk hozzájárul a magyar folyóiratok minél teljesebb hozzáférhetővé tételéhez a nálunk őrzött példányok rendelkezésre bocsátásával. Az Arcanum által létrehozott, és Magyarország legnagyobb periodika-adatbázisává vált Arcanum Digitális Tudománytárban (ADT) így egyre több és egyre teljesebb lehet a digitális tartalom.

Az együttműködés célja a könyvtárunk állományában fellelhető magyar kulturális értékek védelme, a bennük őrzött információk megmentése, a széleskörű nyilvánosság számára a hozzáférés biztosítása.

A Könyvtár a megállapodás értelmében elősegíti az Arcanum digitalizálási projektjét azáltal, hogy az állományába tartozó folyóiratokat digitalizálás céljából az Arcanum Adatbázis Kft. rendelkezésére bocsátja. Az Arcanum Adatbázis Kft. vállalta a könyvtár szolgálati raktári katalógusának digitalizálását is, amely jelentősen megkönnyíti majd a könyvtárosok munkáját.

A megállapodás keretében eddig 505 kötetnyi folyóirat, több mint ötvenezer oldal terjedelemben került digitalizálásra. Az együttműködésnek köszönhetően feltöltésre kerültek, és a közeljövőben folyamatosan elérhetővé válnak a Beszélő, a Ludas Matyi, az Alföld, a Magyar Ifjúság, a Magyar Nemzet, a Prágai Magyar Hírlap, a Szabad Ifjúság, a Magyar Közigazgatás, a Kárpátaljai Újság, a Sürgöny és a Reform archivált számai. A program tovább folytatódik 19–20. századi magyar szakfolyóiratok és más periodikus kiadványok digitalizálásával.

Az Arcanum Digitális Tudománytár az ELTE-s IP-címekről díjmentesen elérhető.