Eötvös diáknyelven – Interaktív programok iskolás csoportoknak

„A gondolkodásban önállóságot csak az olyan tanár tanítása adhat, aki maga önállóan gondolkodik, s éppen ez az önállóság az, ami a legszükségesebb a tudósnak, mint a gyakorlat emberének.” (Eötvös Loránd: Az egyetem feladatáról. Rektori székfoglaló beszéd a Budapesti Tudományegyetemen, 1891)

Szeretettel várjuk diákcsoportjaikat az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban „A pontosság bűvöletében – Eötvös Loránd élete és munkássága” címmel nyílt kiállítás tárlatvezetésére. Kiállításunk célja a fizika izgalmas világának élményközpontú feltárása. A tárlat interaktív eszközök segítségével mutatja be Eötvös Loránd sokoldalú személyiségét. A modern technika felhasználásával valamennyi érzékszervre ható installáció élményszerűen mutatja be Eötvös életútjának állomásait, tudományos és tanári tevékenységét és műszereit. Bővebb információ az https://eotvoskiallitas.elte.hu honlapon érhető el.

Jelentkezni a kiallitas@lib.elte.hu címen lehet.

Szívesen fogadjuk osztályok látogatását is tanórai keretben, projekt- és tematikus napok, valamint kihelyezett oktatás alkalmával. A bejelentkezett csoportok részére örömmel szervezünk magyar és angol nyelvű tárlatvezetést, könyvtártörténeti vezetést, könyv- és restaurátorműhely-bemutatót, illetve könyvkötő műhelyt (400 Ft/fő/foglalkozás).

A kiállítás és Facebook-oldala felfedezéséhez tartalmas és kellemes időtöltést kívánok!

 

Alternatív programok

 

Könyvtári vezetés muzeális dokumentumok bemutatásával

Könyvtártúráinkon az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár történetéről értesülhetnek vendégeink. A Skalnitzky Antal tervei alapján épült könyvtárpalota kivitelezésében a 19. század legkorszerűbb szellőztetési, fűtési és világítási megoldásait alkalmazták. A könyvtári kalauzolás során megtekinthetők az aula oszlopcsarnokában látható sgraffitók, a díszterem tudományokat és művészeteket ábrázoló nőalakjai, valamint Than Mór portréja a középkorú Ferenc Józsefről. Látogatóink bejárhatják az egykori főigazgatói lakás termeit és betekinthetnek a Műemlékraktár titkos szobájába.

Könyvbemutató

Könyvbemutatónk keretében könyvtárunk különleges kiadványaiba nyerhetnek betekintést, mely során feltárulnak régi nyomtatványaink titkai.

Könyvkötő műhely – Kézműves foglalkozás gyermekeknek és felnőtteknek

Könyvkötő műhelyünk foglalkozásain egyedi keménytáblás könyvecskéket, személyre szabott ajándéktárgyakat készíthetnek.

„Műhelymunka a könyvtári kulisszák mögött” – Restaurálás

Restaurátorunk vezetésével a papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak ízelítőt. Megismerkedhetnek a könyvfertőtlenítés folyamatával és a régi könyvkötészeti eljárásokkal.

Kihelyezett órák a Soá-oktatóteremben

A Soá-oktatóterem okostáblával és asztali gépekkel felszerelt helyiségében kihelyezett, interaktív oktatások, előadások vagy gyakorlati foglalkozások is szervezhetők. Az oktatóteremben a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma elérhető és kutatható, illetve felhasználható oktatási célokra. A Soá Alapítvány gyűjteményében – melynek második hazai hozzáférési pontja 2013-ban nyílt meg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen – jelenleg közel 53 ezer videó látható, melyek a holokauszt és más genocídiumok, például a ruandai és az örmény népirtás túlélőinek és szemtanúinak vallomásait rögzítik. Teljes hozzáféréssel 1600 vallomás érhető el világszerte. Az Archívum az összesen 1 300 000 névvel, 800 000 képanyaggal, 70 000 kulcsszóval és 112 000 órányi rögzített vallomással egyike a világ legnagyobb digitális videó-archívumainak.

Programjainkra titkarsag@lib.elte.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

Igény szerint szívesen összeállítunk a diákok érdeklődési köréhez és az aktuális pedagógiai célokhoz illeszkedő programtervet.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!