Eötvös-inga

A Múzeumok Éjszakája 2020 keretében Eötvös-kiállításunk virtuális látogatására invitáljuk. Az Eötvös Loránd jubileumi év alkalmából az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban A pontosság bűvöletében. Eötvös Loránd élete és munkássága címmel nyílt kiállításunk egyik legérdekesebb műtárgya az Eötvös-inga.

A tárlat célja a fizika izgalmas világának élményközpontú feltárása. Látogatóink interaktív eszközök segítségével ismerkedhetnek meg Eötvös Loránd életének állomásaival, tudományos és tanári tevékenységével, kivételes sztereófotóival és a világkiállításon aranyéremmel kitüntetett Eötvös-ingával, mely az ELTE TTK Fizikai Intézet Anyagfizikai Tanszék tulajdonát képezi. Fedezze fel az Eötvös-kiállítás naponta frissülő Facebook-oldalát, és a kiállítás honlapját!

Eötvös-inga (horizontális variométer), 1898

Eötvös Loránd (1848–1919) fizikus figyelme az 1880-as évektől a gravitációkutatásra irányult, az elkövetkezendő évtizedekben a testek kölcsönös vonzására és a földi nehézségi erő megfigyelésére irányuló kísérleteit végezte. A korábbi hasonló eszközökhöz képest Eötvös egy sokkal érzékenyebb és precízebb eszközt tervezett meg és munkatársai segítségével folyamatosan fejlesztette. A Süss Nándor finommechanikai műhelye (MOM elődje volt) által készített Eötvös-ingákkal Eötvös Loránd addig elképzelhetetlen pontossággal mutatta ki a súlyos és a tehetetlen tömeg azonosságát (Einstein általános relativitáselméletének az egyik alapja), megmérte a Föld gravitációs terének a földrajzi hely szerinti változását. Eredményeit terepi méréseken kapott adatok alapján kapta, csapatával a földfelszín alatti, különböző sűrűségű kőzetek jelenlétéből adódó gravitációs változások, anomáliák szempontjából érdekesnek mutatkozó területeket vizsgálta, így 30 év alatt Európa 1420 különböző pontján végeztek méréseket az ingával – Erdélytől Olaszországig.

Az Eötvös-inga egyik korai változata a horizontális variométer, melyből összesen kettő készült. A képen látható az ún. „párizsi inga”, Eötvös Loránd ezt mutatta be az 1900-ban megrendezett párizsi világkiállításon, ahol aranyérmet nyert.