Hol vannak a corvinák?

Könyvtárunk állományából Mátyás király több corvinája is megtekinthető az Országos Széchényi Könyvtár 2019. február 9-éig látogatható A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című kiállításán.

A kiállított, díszesen miniált kötetek részben azon kódexek közé tartoznak, melyeket 1877-ben, 140 évvel ezelőtt II. Abdülhamid török szultán juttatott vissza a budapesti egyetemistáknak. A Hunyadi Mátyás király Corvina-könyvtárából származó kéziratokat Magyarországról egykor II. Szulejmán csapatai kobozták el hadizsákmányként. Az „át-ajándékozás” tényét, melyet minden kötetbe arany festékkel jegyeztek be, a könyvészeti kutatás „könyvtáraink és könyvészetünk történetének egyik legörvendetesebb eseményeként” értékelte.[1] A kulturális örökség részét képező dokumentumok a viszontagságos sorsú magyar régió történetének tanúi, őrzőhelyük a budapesti egyetem, a mai Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltára lett.

Lapozzon bele kódexeinkbe egy virtuális időutazás keretében akár azonnal, vagy tekintse meg a legdíszesebb lapokat Az Egyetemi Könyvtár corvinái című naptárunkban!

 

 

[1] Knapp Ilona Éva (szerk.): Az Egyetemi Könyvtár Corvinái. Naptár 2017. Budapest, Egyetemi Könyvtárért Alapítvány 2016, 14.