Könyv, talár, tudomány – Egyetemtörténeti kiállításunk látogatható a Múzeumok Őszi Fesztiválján

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében 2022. november 11-éig látogatható „Könyv, talár, tudomány – Jelképek az Eötvös Loránd Tudományegyetem múltjából” címmel nyílt minikiállításunk.

Tárlatunkon az Eötvös Loránd Tudományegyetem történetének nagyobb fordulópontjait tekinthetik meg vendégeink az Egyetemi Könyvtár és Levéltár egyetemtörténeti gyűjteményében őrzött emléktárgyak segítségével. Jelképeken keresztül követhetik nyomon a jezsuita alapítású és a katolikus oktatást szolgáló intézmény fejlődését az állami és királyi egyetemmé váláson át az alapítás 300. évfordulójáig. Az 1949-ben bevezetett egyetemi reform után számos szokás gyakorlása véget ért, a kapcsolódó reprezentációs eszközök pedig múzeumokba kerültek. E tárgyak 20–21. századi sorsára a tárlat virtuális termében derül fény.

Programjainkról további részletek weboldalunkon, a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos honlapján és itt érhetők el. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Helyszín:

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Tanácsterem
1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

 

További információk:

A kiállítás a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2022. október 3. és 2022. november 11. között hétköznapokon 10.00 és 15.00 óra között látogatható. Jelentkezni a titkarsag@lib.elte.hu e-mail címen lehet.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Diploma Inaugurale, 1780. március 25. (részlet)