Pálos dokumentumaink a Pálosok című időszaki kiállításon

Pálosok címmel rendtörténeti kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban 2021. június 15. és 2021. szeptember 12. között, melyen számos könyvtárunkban őrzött pálos kézirat és nyomtatvány is bemutatásra kerül, többek között az A 115 jelzetű kézirat, a Cod. Lat. 115 és a Cod. Lat. 131 jelzeten nyilvántartott kódexek.

A pálos rend alapítójának, Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás átfogó képet ad az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrendről. Az 1250 körül alakult rend napjainkban közel félezres létszámmal, négy kontinensen, tizenhat országban van jelen.

Tekintve, hogy a rend magyar eredete és a magyar rendtartomány története kevéssé ismert, a kiállítás elsősorban a pálosok magyar királyságbeli és újkori életét mutatja be, kiemelve a lengyel központ történeti szerepét is (Częstochowa). A kiállított tárgyak (régészeti leletek, középkori kéziratok, újkori nyomtatványok, liturgikus tárgyak, számos szobor, festmény és metszet) a rend gazdag örökségéről tanúskodnak.

További részleteket itt talál.

Illusztráció szerzője, forrása:
Graduale Romanum Ordinis Pauli Primi Eremitae monasterii S. Egidii de Uyhel, liturgikus énekeskönyv, újhelyi [Sátoraljaújhely] pálos monostor, 1623.