Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Sikeresen zárult a Múzeumok Éjszakája az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Hagyományainkhoz híven idén is csatlakoztunk a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatához, melynek keretében Budai Krónika 550 címmel nyílt kiállításunkkal, kézműves foglalkozással, koncertekkel, épületsétákkal, tárlatvezetésekkel, kalligráfiai workshoppal és restaurátorműhely-bemutatókkal vártuk az érdeklődőket. 

A program nyitányaként az ELTE Egyetemi Koncertzenekar tagjaiból álló vonósnégyes koncertje csendült fel az aulában, Mozart, Kreisler, Elgar és Weiner darabjaiból összeállított válogatással.

Az érdeklődők épülettúráinkon keresztül betekintést nyerhettek a könyvtár történetébe és műemléképületének termeibe, megismerkedhettek a restaurálás folyamatával, muzeális gyűjteményünk nyomdászattörténeti érdekességeivel, Eötvös Loránd életével és munkásságával, valamint egyedi keményfedeles könyvecskéket készíthettek. Rendezvényünk alatt az aulában a Fesztivál Akadémia Budapest Ensemble adott koncertet, beavatva vendégeinket a zeneirodalom rejtelmeibe.

Az idei rendezvénysorozaton a Budai krónika ünnepélyes bemutatására is sor került. A Hess András által készített Chronica Hungarorum a leghíresebb az első Magyarországon működő nyomda kiadványai közül, melynek könyvtárunkban őrzött eredeti példánya arról is nevezetes, hogy soha nem hagyta el a történelmi Magyarország területét.

A krónikához kapcsolódó, nyomdászattörténeti szempontból különleges történelmi műveket felvonultató kamarakiállítás 2023. szeptember 8-áig, hétköznapokon 10.00 és 15.00 óra között látogatható. Jelentkezni a titkarsag@lib.elte.hu e-mail címen lehet. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Illusztráció szerzője, forrása:
Kuttner Ádám