A Széchényi Könyvtár digitalizálja az ELTE-s disszertációkat és szakdolgozatokat

Erről kedden írt alá megállapodást Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója, Borhy László, az ELTE rektora és Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) megállapodott arról, hogy az OSZK csaknem 200 ezer ELTE-s, papíralapú doktori disszertációt és szakdolgozatot digitalizál 2027-ig. Az erről szóló dokumentumokat Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója, Borhy László, az ELTE rektora, valamint Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója írta alá az egyetem rektori hivatalában.

Az együttműködés célja, hogy az ELTE modern, digitális formában hozzáférhetővé tegye a dokumentumokat az egyetemi polgárok számára, támogatva ezzel a jövőbeli mesterségesintelligencia-alapú innovációkat és elemzéseket is.

Az ELTE, Magyarország legnagyobb egyeteme kiemelkedő szellemi- és adatvagyont őriz, ennek része az a mintegy 186 ezer papíralapú doktori disszertáció és szakdolgozat, amelyeket egy állapotfelmérés után az OSZK önt digitális formába.

Ez az OSZK történetének legnagyobb volumenű digitalizálási megállapodása, amelynek eredményeként 2027-ig több mint tízmillió oldalnyi dokumentum válik kutathatóvá – fogalmazott az aláírás után Rózsa Dávid. Borhy László szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem óriási szellemitermék-kibocsájtással rendelkezik, a megállapodásnak köszönhetően ez tudásanyag végre méltó módon hozzáférhetővé és kutathatóvá válik.

Az OSZK online tartalomszolgáltatásának egyik alappillére Közép-Európa legnagyobb és legjelentősebb digitalizáló központja, amely üzemszerű, tömeges és teljes körű digitalizálást tesz lehetővé. Az ezer négyzetméteres központ eszközparkjának kapacitása tavaly meghaladta az évi 13 millió levilágított oldalt. A nemzeti könyvtár számára kiemelten fontos, hogy digitalizáló kapacitásait közhasznú projektek szolgálatába állítsa. Az együttműködés révén az ELTE hallgatói és kutatói korszerű formában férhetnek hozzá az intézmény gazdag tudásbázisához, támogatva ezzel a tudományos kutatást és az innovatív technológiai fejlesztéseket.

Illusztráció

 

Forrás: OSZK

 

Illusztráció szerzője, forrása:
Országos Széchényi Könyvtár