Gólyavári Esték a Bölcsészettudományi Karon

A GÓLYAVÁRI ESTÉK következő előadása december 5-én, szerdán 18.00-tól a Bölcsészettudományi Karon.  A sorozatban ez alkalommal Déri Balázs professzor úr tart nyilvános tudományos előadást „Ellenénekek, válaszolatok, körülvágások: lesz-e liturgikus fordulat a középkortudományban?” címmel.

Az előadás helyszíne a Gólyavár épülete (ELTE BTK, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)

Van Eyck, ill. iskolája képei (Jeromos a dolgozószobájában, pulpitusnál éneklő angyalok), amint áttűnnek a Szent Istvánhoz kötődő Intelmek Jagelló-kori kézirata alól, illetve körbeveszik, azt az összetett (a tudományos közvélekedéssel szemben igen bonyolult) intertextuális viszonyt hivatottak megjeleníteni, amely egy középkori prózai vagy verses alkotás és a mögötte-körötte levő Biblia-szöveg és annak liturgikus fölhasználása között van.

Az előadó, az ELTE BTK 2012-ben alapított Ürményi József-díjával kitüntetett egyetemi tanár, a Latin Tanszék vezetője és a Vallástudományi Központ mb. vezetője, klasszika-filológus, középkorkutató és zenetudós az időpontnak megfelelően rejtélyes címet az előadásban fogja föloldani.