Az NKFIH és EKK fontos közleménye

Tisztelt Kolléga!

A 21. században a tudományos kommunikációban zajló változások miatt, más és más aspektusból kell megvizsgálni és dokumentálni a kutatásunk során keletkezett különböző anyagokat (oktatási anyagok, riportok, kutatási adatok, publikációk, jegyzőkönyvek, stb.).

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) OTKA és Élvonal pályázati kiírásában idén már megjelent a kutatási adatkezelésre vonatkozó kitétel. Az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumának (EKK) HUNOR (Hungarian Open Access Repositories) munkacsoportja évek óta foglalkozik a tudományban lezajló paradigma váltással és az ehhez kapcsolódó nemzetközi irányelvekkel elvárásokkal. Munkacsoportunk olyan szakemberekből áll, akik naprakészen ismerik az open science fogalmait és folyamatait, így hatékonyan tudják segíteni Önt a megfelelő kutatási adatkezelésben, a pályázati kiírásokban szereplő adatkezelési terv formai-tartalmi ismérveinek megismerésében és megvalósításában. Ehhez az NKFIH és az EKK egy programsorozatot indít el, amelyben kutatási adatkezelési tréningek formájában segítjük a kutatói közösséget.

Ahhoz, hogy hatékonyabban tudjuk támogatni az Ön munkáját, kérem töltsék ki a kutatási adatkezelési kérdőívet, amely a következő linken érhető el https://openscience.hu/kutatasi-adatkezeles-kerdoiv/. A kérdések a KUTATÁSI ADATOK használatára vonatkoznak (kérjük, a kitöltésnél ezt vegye figyelembe; pl. publikációkat, szakirodalmat ne). A kérdőív anonim, kitöltése 3-5 percet vesz igénybe. A kitöltés határideje 2020. március 16.

Köszönettel,

NKFIH és EKK