elsődleges

„Finita Bude anno Domini MCCCCLXXIII in vigilia penthecostes: per Andream Hess.” Azaz: befejeződött Budán az Úr 1473. esztendejében pünkösd előestéjén Hess András által. A Budai krónika utolsó mondatával kezdődik a magyar nyomdászat története. A hetven levelet, ebből 133 nyomtatott lapot tartalmazó krónika feltételezhetően 200-250 eredeti példányából mindössze tíz maradt fenn a világon, e köteteket Szentpétervártól Princetonig a világ híres könyvtáraiban, Magyarországon az OSZK-ban és az ELTE Egyetemi Könyvtárban őrzik.
"2025. március 31-ig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb kiállítása, a Szépvilág. A már-már rendhagyó témájú – bár az irodalmi alkotókhoz kapcsolható tárgyak kiállítása most is szerepel a kínálatban – minitárlat kurátori tevékenysége Mészáros Zsolthoz, a látványterve Kemény Gyulához, a grafikai arculat és tipográfia pedig Bogdándy Gáborhoz köthető.
"Az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján rendezik – immár huszadik alkalommal. Mintegy 400 intézmény közel 2000 programmal készül a kerek évfordulóra, köztük az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, valamint az ELTE Természetrajzi Múzeum is.  
"Léteznek-e boszorkányok? Mit lehet tudni róluk? Bárki lehet boszorkány? Mi állt a boszorkányperek hátterében?  A wicca és a boszorkányság ugyanaz? Az ezoterikus hagyományokkal foglalkozó előadássorozatban boszorkányokról lesz szó. A helyszín szokás szerint az ELTE Ferenciek tere 6. szám alatti könyvtárának előadóterme."
Az Országos Széchényi Könyvtár és az Eötvös Loránd Tudományegyetem megállapodott arról, hogy az OSZK csaknem 200 ezer ELTE-s papíralapú doktori disszertációt és szakdolgozatot digitalizál 2027-ig. Erről június 11-én kedden írt alá megállapodást Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója, Borhy László, az ELTE rektora és Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója.
"[...] A borítóképen Szelestei Flóra, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár könyvtárosa, a Book of Your Life projekt résztvevője látható az Europe Challenge márciusi, milánói workshopján. A fotó a pályázati kiírás hivatalos disszeminációjának része. [...]"
"A közösségi tér megnyitóján Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária főigazgató elmondta: a korábban kutatótérként szolgáló helység nem az első közösségi tér a könyvtárban, mégis különleges, mert ezt a felhasználókkal együtt alakították ki, a Book of Your Life - nemzetközi hallgatók inklúzióját támogató projekt keretében.  
„Book of Your Life” címmel indított könyvtári projektet az interkulturális egyetemről és a nemzetközi hallgatók integrációjáról az ELTE. Az egyetemi könyvtárak hagyományosan a hallgatók tanulmányaihoz, kutatásaihoz biztosítanak információkat, ugyanakkor erős igény mutatkozik arra is, hogy a könyvtár interaktivitást és inspirálódást nyújtó közösségi térként is funkcionáljon.