Könyvtár, ami összeköt

Idén hatodik alkalommal került megrendezésre a „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című programsorozat. A program célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok közös szakmai munkavégzésének és tapasztalatcseréjének elősegítése. A pályázat nyertesei az Országgyűlési Könyvtárban eltöltött egy hónap alatt megismerkednek a könyvtár szolgáltatásaival, működésével, lehetőségük nyílik saját szakmai tevékenységük bemutatására és kapcsolatépítésre. A rendezvény résztvevői az ELTE Egyetemi Könyvtárba is ellátogattak, ahol előadások keretében nyerhettek betekintést a műemléképület történetébe és a könyvtárban folyó munkálatokba. 

A Kárpát-medencei fiatal könyvtárosok Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Ukrajnából érkezett közel húszfős delegációja Sutócki Kinga vezetésével –aki intézményünket az elmúlt évben képviselte a programsorozaton – ízelítőt kaptak az Egyetemi Könyvtár történetének legizgalmasabb korszakaiból, megcsodálták a Díszterem Lotz Károly által festett freskóit, megtekinthették a gazdagon díszített kupolatermet, valamint a Műemlékraktárt. 
A könyvtárvezetést követően szakmai előadássorozaton vehettek részt látogatóink, melyet Székelyné Török Tünde Közös katalógusépítés az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálatban című előadása nyitott meg. Cséka György a könyvtár fotókiállításáról tartott bemutatót, és érdekes fotóalbumokon, illetve kiadványokon keresztül elevenítette fel a múlt egy-egy emlékezetes momentumát. Az új generációk által támasztott technikai és információkeresési igények kielégítésének lehetőségeit vázolta fel Garamvölgyi László elektronikus bemutatóval kísért prezentációjában, Nagy Roland pedig az adatbázisok világába kalauzolta vendégeinket. A program résztvevői végül Szalaváry Miklós vezetésével a restaurátor-műhelyben folyó munkálatok rejtelmeivel ismerkedtek meg, és rengeteg új élménnyel gazdagodva folytathatják közös munkavégzésüket és szakmai együttműködésüket. Az ELTE Egyetemi Könyvtár részéről idén Tokai Réka számára nyílt lehetőség, hogy a változatos szakmai és kötetlen programok keretében bővítse tudását, valamint erősítse a hazai és határon túli könyvtárak közötti kooperációt.