Web of Science újdonságok és Citation Connection bemutató

2019. május 7-én Tóth Szász Enikő és Marko Zovko, a Clarivate Analytics cég munkatársai Citation Connection bemutatót tartottak az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban.

Az előadás első felében részletesen bemutatásra került az Emerging Sources Citation Index, valamint a Citation Connection. Az előadás második felében pedig szó volt a Web of Science újdonságairól és Open Access tartalmairól csakúgy, mint a Kopernio és Publons szolgáltatásokról.

 

Emerging Source Citation Index: A Clarivate Analytics adatbázisa a Web of Science-hez képest 7400 további folyóirat hivatkozásait tartalmazza. A folyóiratok elbírálása szigorú, de enyhébb a Web of Science esetén alkalmazottnál.

Citation Connection: A Clarivate Analytics adatbázisa több mint 33 millió kiadvány 1,3 milliárd hivatkozását dolgozza fel. A Citation Connection a Web of Science-hez képest több csomaggal (pl. Book Citation Index, Conference Proceedings Citation Index, Data Citation Index) kibővítve tartalmazza a regionális kiadványokat, szabványokat, szakterületi hivatkozási adatbázisokat is. 

Kopernio: Ez a böngészőkiegészítő egykattintásos lehetőséget biztosít az általunk keresett cikkek teljes szövegének eléréséhez. A Web of Science-ben amikor megnyitjuk egy cikk rekordját, a Kopernio a háttérben automatikusan keresni kezdi az adott cikk teljes szövegét. A kiegészítő a könyvtárakban használt proxy szerverek segítségével az ELTE-n előfizetett adatbázisokat is végigkeresi, hogy utána egyetlen kattintással megnyithatóvá tegye a teljes szövegű cikkeket.

Publons: 2019. április 15 óta minden nyilvános ResearcherID profil átkerült a Publons felületére. Segítségével ingyenes kutatói profilt vagyunk képesek létrehozni, amely segít a publikációk és idézési mutatók nyomon követésében. Az újdonsült felületen lehetőségünk lesz lektorálási munkáinkat is megjeleníttetni, valamint a rendszerben ingyenesen elérhető egy Publons Academy nevű, lektorálással foglalkozó online tréningkurzus is, kezdő kutatók számára.