American Doctoral Dissertations 1933-1955

Az EBSCO szolgáltatásai között az előfizetést igénylő tartalmak mellett találhatunk olyan ingyenesen hozzáférhető adatbázisokat is, mint például az American Doctoral Dissertations 1933-1955. A bostoni Congregational Library and Archives és az EBSCO közös munkájaként létrejött adatbázis célja, hogy tudományos munkákat kereshetővé, valamint intézményi repozitóriumok segítségével, teljes szöveggel elérhetővé tegyen.

Az H. W. Wilson Company által kiadott tudományos írásokat korábban csak papíralapon lehetett megtalálni. Szerették volna, hogy ezeket a gyakran keresett munkákat a kutatók, a világ bármely pontjáról el tudják érni. A közös vállalkozást az H. W. Wilson Foundation finanszírozta, így az elkészült adatbázist az EBSCO mindenki számára térítésmentesen szolgáltatja. A közel 170 000 disszertációt és diplomamunkát tartalmazó adatbázisban szabadon kereshetünk a tudományos munkák között. Az újonnan hozzáadott 80 000 citáció mellett, már lehetőségünk van közvetlen linkek segítségével eljutni az adott tudományos dokumentumot szolgáltató intézmények (pl. OhioLINK, Rochester Institute of Technology, North Carolina State University) repozitóriumához, ahonnan akár teljes terjedelmében le is tölthetjük azokat.

Az adatbázis közvetlen linkje: http://www.opendissertations.com
Az adatbázis elérése ELTE-s EBSCO előfizetésen keresztül, intézményi azonosítással: http://search.ebscohost.com/login.aspx?authtype=shib