We are currently making EDIT and ELTEfind software update, which may make some of the linked documents on the Website temporarily unavailable. Thank you for your understanding!

Elfelejtett tudománytár

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
Magyar Hírlap
Szerző
LUDWIG Emil
Alcím
Számos írói és kritikai tanulmány jelent meg a Tudományos Gyűjteményben, amelyben újító kezdeményezések is helyet kaptak

Megjelenés formátuma

Terjedelem

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
http://magyarhirlap.hu/cikk/87043/Elfelejtett_tudomanytar

"„A magyar nemzetnek felvilágosítását, csinosulását, szerencsésülését önnön nyelvénél fogva érhetni el legkönnyebben, legbizonyosabban, csak ezzel tarthatni fenn annak sajátságát is” –, e gondolattal indította útjára a lapot az Egyetemi Könyvtár igazgató tanára. Számos írói és kritikai tanulmány jelent meg a folyóiratban, újító kezdeményezések kaptak benne helyet.

Kazinczy Ferenc 1819-es összefoglaló írása már a nyelvújítási háború utóvédharcairól szólt, Kultsár István, Vitkovics Mihály, Szemere Pál írói köréhez később Kölcsey Ferenc is csatlakozott.

Másfél évig szerkesztette a haviújságot Fejér György atya (1766–1851), két utódja folytatta a munkát tíz évig, mígnem Vörösmarty Mihály átvette a periodika gondozását. Szerkesztői tevékenysége 1828-től 1833-ig tartott, ami mellett jutott ideje olyan remek versek alkotására is, mint a Szép Ilonka és Mátyás király romantikus balladája. A később (1839-ben) A Guttenberg-albumba című zseniális művét papírra vető költő hivatalát egy Horvát István nevű, különös észjárású irodalmár vezette tovább és látta el 1837-ig. Ez volt az első igazi szellemi katasztrófa az irodalmi és kulturális életben a magyarok országában. [...]"