Körmenetnapló

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
papageno.hu
Szerző
HÓZSA Zsófia

Megjelenés formátuma

Terjedelem

Téma

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
https://papageno.hu/featured/2019/07/kormenetnaplo/

"[...] 14.30 – ELTE Egyetemi Könyvtár
Egyszerűen fantasztikus volt ez a koncert. Kétszer sírtam el magam. (Bár igaz, hogy az átlagosnál hajlamosabb vagyok erre, s mostanában főleg barokk zenére.) Először a legelső műsorszámnál, amikor a tömeg morajlásába belesírt Tóth Mónika hegedűje az emeleti kerengőről, Davidovics Igor lágy lantkíséretével. Éterien szólt a két hangszer így együtt, és ráadásul ebben a teremben, a háttérben Than Mór hatalmas Ferenc József-portréjával… Mintha tényleg száz éveket utaztunk volna vissza.

Pedig a hőség igazán kizökkenthetett volna bárkit, vagy az is, hogy nem volt elég szék, és voltak, akik a lépcsőkön, emelvényeken ültek. De úgy láttam, a kényelmetlenségek meg sem kottyantak senkinek.
És meleg ide vagy oda, elképesztően szép ez a terem, és (azt hiszem, erre sokan kíváncsiak voltunk): legalább ilyen jó az akusztikája is! Miért is nem tartanak itt rendszeresen koncerteket?! Dinyés Soma és növendékei léptek még fel, Zoltán Áron pedig felolvasott. De nemcsak barokk zenét hallottunk: a művészeti vezetők megtudták, hogy a legnagyobb izraeli zeneszerző, Yinam Leef éppen Budapesten tartózkodik, ezért meghívták őt a koncertre. Három hegedűs növendéküket pedig megkérték, hogy játsszák el az egyik darabját. Imádom ezt a spontaneitást! Azt hiszem, rengeteget tudnék még mesélni, de most egy gyors ebéd, és irány tovább! Az ablak túloldalán már az Idegennyelvű Könyvtár felé tart a közönség, kisebb csapatokban sétálva. Itt-ott pedig felbukkan egy-egy világhírű művész… Szenzációs ez a körmenet, alig várom a következő állomást! [...]"