A könyvtár szolgálatában – Az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány 2020. évben végzett tevékenysége

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár munkáját a 2020-as év során is jelentős mértékben támogatta az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány, különböző pályázatokon elnyert, valamint jótékonysági adományokból és a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásából befolyt összegekkel segítve a szolgáltatások folyamatos fejlesztését.

Az idei évre tervezett rendezvények nagy része, többek között a Múzeumok Éjszakája, az Országos Könyvtári Napok, a Kutatók Éjszakája és a Múzeumok Őszi Fesztiválja a pandémia miatt online, illetve részben online, részben személyes jelenléttel valósult meg a járványügyi előírások szigorú betartása mellett.

Nagy sikert aratott a 2020. szeptember 19-én rendezett Kulturális Örökség Napjai élő és virtuális programsorozata, melynek keretében kalligráfia workshopra, könyvbemutatókra, a megújult restaurátor-műhelyünkben vezetett látogatásokra, kézműves foglalkozásra és a Fesztivál Akadémia Budapest növendékeinek koncertjére is sor került. Az ünnepélyes könyv-örökbefogadás során adományozónk, Pascale Andréani, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete tartott köszöntőt. A látogatók részére szervezett vendéglátás az alapítvány támogatásával valósult meg.

Az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány, eleget téve közhasznúsági feladatainak, Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata támogatásával a Hagyományok és kihívások VIII. konferenciakötet nyomdai költségeihez is hozzájárult. Az ELTE Egyetemi Könyvtár 2011-ben a hagyományteremtés szándékával rendezte első országos szakmai napját, melynek a kezdetektől fogva fő célja, hogy teret adjon a könyvtáros szakmát foglalkoztató kérdések megvitatására, az előttünk álló kihívások közös átgondolására, az új trendek, valamint a könyvtáron belül zajló műhelymunka bemutatására. A 2019. augusztus 29-én megrendezett VIII. konferencia a tartalmi feltárás korszerű megoldásai és a 21. századi könyvtáros kompetenciák témakörei mentén szerveződött. A kötet megjelenése lehetővé tette a színvonalas előadások multiplikálását és hosszú távú megőrzését, a szélesebb szakmai és érdeklődői kör számára is eljuttatva az információkat.

A Nemzeti Együttműködési Alap pályázata elnyerésével befolyt összegből az alapítvány támogatta az Egyetemi Könyvtár reprezentatív éves falinaptárának kivitelezését, mely a 2019-ben könyvtárunkban nyílt A pontosság bűvöletében. Eötvös Loránd élete és munkássága című időszakos kiállítás képeit tartalmazza. A kiállítás célja nemcsak a szakmai közönség megszólítása, hanem a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődésének felkeltése a tudományos életút iránt interaktív és digitális eszközök segítségével.

A NEA-pályázat segítségével beszerzett eszközök nagymértékben könnyítik a hallgatók, oktatók minőségi könyvtári ellátását. Az újranyitást követően több új könyvtári szolgáltatás elindítását tette lehetővé az alapítvány: a töltőállomás és tartozékai, a könyvújdonságainkat bemutató polc, a blokknyomtatók, a könyvtári működést és rendezvényeinket segítő eszközök, plakáttartó és prospektustartó állványok, valamint splitterek beszerzése szolgáltatásaink fejlesztését és oktatótermünk technikai korszerűsítését segítik elő.

Dr. Áder János Köztársasági Elnök úr adományának köszönhetően az alapítvány közreműködésével az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárnak lehetősége nyílt egy korszerű papíröntő asztal (ún. szívódoboz) beszerzésére, mely a Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzata nagyobb összegű örökbefogadási támogatásával további tartozékként száraz-nedves porszívóval és fényerőszabályozóval egészült ki. Az eszközök jelentős mértékben hozzájárultak a restaurátor-műhely modernizálásához.

Az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány jelentős mértékben támogatja a könyvtár értékmentő tevékenységét. Kulturális értékeink megóvása, digitalizálása, az információhoz való szabad hozzáférés biztosítása, valamint a modern technológiai eszközök beszerzése, és a folyamatos szolgáltatásfejlesztés megvalósítása érdekében most Ön is tehet. Az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatási lehetőségeiről a Támogatás menüpontban olvashat bővebben.

Egyetemi Könyvtárért Alapítvány

  • 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.
  • Tel: (+36 1) 411-6738
  • E-mail: alapitvany@lib.elte.hu
  • Adószám: 18121362-1-41
  • Számlaszám: 12010532-00120645-00100003