Dante-kódex bemutató az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

A Kulturális Örökség Napjai keretében 2021. szeptember 18-án 15.30 órától megtekintheti egyik legértékesebb műtárgyunkat, az 1343 és 1354 között keletkezett Dante-kódexet, mely a nagyközönség számára utoljára 2007-ben volt látható.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár állományába tartozó, 94 színes miniatúrával, iniciáléval és rajzokkal díszített, befejezetlen kódex valószínűleg I. (Nagy) Lajos uralkodása idején került Magyarországra. A 16. században, Buda elfoglalása után a törökök hadizsákmányként elszállították, a 19. század második felében számos corvinával és kézirattal együtt ajándékként került vissza, s őrzőhelyévé a budapesti egyetem könyvtára vált. A világhírű kódex az Isteni Színjáték (La Divina Commedia) egyik első fennmaradt leírása. Szövege több helyen eltér a Boccaccio-féle másolatokon alapuló kanonizált szövegtől. A Pokol kezdőoldalának díszein Dante háromszor látható: „az emberélet útjának felén” a sötét erdőben, meditáció közben és a három fenevaddal.

Lapozzon bele a repozitóriumunkban (edit.elte.hu) digitálisan is elérhető kódexbe Ön is, és látogasson el exkluzív könyvbemutatónkra! Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

Az érvényes egyetemi járványügyi szabályzat értelmében a rendezvény programjai orrot és szájat elfedő maszkban, védettségi igazolás mellett látogathatóak.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL