Janus Pannonius evangéliumos könyvének bemutatása

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár különleges kincsei közé tartozik Janus Pannonius görög nyelvű evangéliumos könyve (Cod. Graec. 1). A 11. századi, feltehetőleg Konstantinápolyban másolt pergamenkódexben az evangéliumok szövege Eusebius nyolc kánontábláját követi, többek között Aranyszájú Szent János magyarázataiból válogatott megjegyzések és kommentárok kíséretében.

A kódex Itáliából kerülhetett Janus Pannonius magyarországi könyvtárába, Garázda Pétertől kapott ajándékként. Könyvtárunk legrégebbi kódexét egész oldalas, az alkotás különböző fázisait bemutató evangélistaábrázolások díszítik, melyek közül a Jánost ábrázoló valószínűleg még a XVI. század során elveszett.  

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a kódex 2022. szeptember 17-én 14.00 és 17.00 óra között tekinthető meg a második emeleti Főigazgatói szobában, ahol az evangéliumos könyv bemutatójára és kamarakiállításunk megnyitójára 14.30 és 15.00 óra között kerül sor.

A kamaratárlaton a Janus Pannonius leveleinek egy részét őrző, 1508 és 1515 között készült kis kéziratfüzeten kívül a vele kapcsolatban álló itáliai és magyar humanisták könyvtárának vagy műveinek egy-egy példányát, valamint költeményeinek néhány korai, XVI-XVIII. századi kiadását tekinthetik meg. Programjainkról további részletek weboldalunkon és itt érhetők el. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Kódexbemutató helyszíne:

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Időpont:

14.30–15.00 óra Kamarakiállítás megnyitója és Janus Pannonius evangéliumos könyvének bemutatója

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL