Üdvözöljük megújult honlapunkon!

Megújult tartalommal és felhasználóbarát megjelenéssel 2021. június 2-ától várjuk az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár önálló honlapján a konyvtar.elte.hu címen. Egy külön főmenüpontból az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ) közös weboldala továbbra is elérhető, de akár önállóan is megnyitható az eltekonyvtarak.elte.hu címről. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, segítve az új portálon történő eligazodást.

Az új portál felületén és a könyvtári honlapokon – az Eötvös Loránd Tudományegyetem arculatához és a modern trendekhez illeszkedve – elért eredményeinket, korszerű szolgáltatásainkat és a működésünkhöz kapcsolódó információkat hiteles és széles palettán tesszük közzé az ELTE-polgárok és partnereink számára.

A weblap elkészítésében az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár számos munkatársa részt vett, figyelembe véve olvasóink és könyvtárhasználóink javaslatait, kéréseit és észrevételeit. Számos szöveget, tájékoztató anyagot és űrlapot újrafogalmaztunk, segítve felhasználóink könnyebb tájékozódását és hatékony kiszolgálását. 

A konyvtar.elte.hu oldal felső sávjában a keresés megkönnyítése érdekében két keresőmezőt helyeztünk el, melynek köszönhetően azonnal böngészhetnek olvasóink a katalógus és az EDIT, valamint a honlap tartalmai között.

A portálon hat főmenüpontba soroltuk a tartalmakat. A Könyvtár menüpontban az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár könyvtárhasználatával és a könyvtári szolgáltatásokkal kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze, célcsoportjaink számára tematikusan strukturálva a használható szolgáltatásainkat.

Az egyetem küldetésnyilatkozatához igazodva a Kutatástámogatás, mint a könyvtár kiemelt szolgáltatási profilja, külön menüpontot kapott. A Levéltár menüpont alatt levéltári szolgáltatásainkról és eseményeinkről olvashat, az aloldal a leveltar.elte.hu címről is betölthető. A Támogatás menüpontban pedig az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány célját és munkáját ismerheti meg, illetve tájékozódhat könyv-örökbefogadási programunkról és az adományozási lehetőségekről is. A felületen támogatóink és partnereink számára szintén megjelenést biztosítunk.

A Savaria menüpont az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár Savaria Könyvtár és Levéltár oldalára kalauzol.

Új gyűjteményi koordinációs hálózatunkról, melynek küldetése az egyetem által őrzött kulturális örökség feltérképezése és láthatóvá tétele, az Örökség menüpont alatt tájékozódhat. Az Örökség aloldala az orokseg.elte.hu címen is megtalálható.

Az ELTE Könyvtárak menüpont alatt az Egyetemi Könyvtári Szolgálat közös szolgáltatásai, hírei és tagkönyvtári elérhetőségei nyílnak meg. Tagkönyvtáraink az egyes karok igényeire reagálva önálló oldalakat alakítottak ki a kari honlapokon, melyekre továbblépési lehetőséget biztosítunk.

A felület alkalmas egyúttal a legfrissebb információk és a folyamatos minőségfejlesztés során létrehozott szakmai sikerek, dokumentumok és jó gyakorlatok megosztására. Célunk, hogy az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár honlapja egy szakmai tudásmegosztó portálként is működjön.

Weboldalunkról a kultúra iránt érdeklődő, szélesebb közönség számára is tájékoztatást nyújtunk könyvtártörténeti vezetéseinkről, muzeális könyv- és restaurátorműhely-bemutatóinkról.

A hírek és programok megjelenítését szintén megújítottuk. A főoldalról könnyen informálódhat könyvtári, kutatástámogatási és alapítványi tartalmainkról, az olvasóink által leggyakrabban használt felületeket pedig igyekeztünk egyetlen kattintással elérhetővé tenni.

Bízunk benne, hogy új oldalainkon sikerült még inkább felhasználóbaráttá és egyszerűbbé tennünk a keresett információk elérését. Észrevételeit örömmel várjuk, véleményét ezen az űrlapon juttathatja el hozzánk. Az Egyetemi Könyvtári Szolgálat korábbi weboldala archivált formában a libraryservices.elte.hu címen található.

Kellemes és hasznos böngészést kívánunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
konyvtar.elte.hu