LAPOKBA ZÁRT KINCSEINK

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
elte.hu

Megjelenés formátuma

Megjelenés fajtája

Intézmény

Terjedelem

Téma

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
https://www.elte.hu/content/lapokba-zart-kincseink.e.15104
Szövegrész

"A Kulturális Örökség Napjai keretében megtekinthető az Egyetemi Könyvtár és Levéltár legrégebbi kódexe, Janus Pannonius görög nyelvű evangéliumos könyve, valamint megnyitják az egyetemi jelképeket bemutató kiállítást is. 

A rendezvény keretében ismét megnyílnak a Könyvtár kapui a könyvek és a művészetek kedvelői előtt. A „Könyv, talár, tudomány. Jelképek az Eötvös Loránd Tudományegyetem múltjából" minikiállításon az Egyetem történetének fordulópontjait tekinthetik meg a vendégek az Egyetemi Könyvtár és Levéltár egyetemtörténeti gyűjteményében őrzött emléktárgyak segítségével. Jelképeken keresztül követhetik nyomon a jezsuita alapítású és a katolikus oktatást szolgáló intézmény fejlődését az állami és királyi egyetemmé váláson át az alapítás 300. évfordulójáig. Az 1949-ben bevezetett egyetemi reform után számos szokás gyakorlása véget ért, a kapcsolódó reprezentációs eszközök pedig múzeumokba kerültek. E tárgyak 20–21. századi sorsára a tárlat virtuális termében derül fény.

A könyvtár különleges kincsei közé tartozik Janus Pannonius görög nyelvű evangéliumos könyve (Cod. Graec. 1). A 11. századi, feltehetőleg Konstantinápolyban másolt pergamenkódexben az evangéliumok szövege Eusebius nyolc kánontábláját követi, többek között Aranyszájú Szent János magyarázataiból válogatott megjegyzések és kommentárok kíséretében. A kódex Itáliából kerülhetett Janus Pannonius magyarországi könyvtárába, Garázda Pétertől kapott ajándékként. A könyvtár legrégebbi kódexét egész oldalas evangélistaábrázolások díszítik, az alkotás különböző folyamatait, a gondolkodást, az olvasást, az íráshoz készülődést és az írást mutatva be.

A programon könyvtártörténeti vezetésekkel (12:00, 13:00, 14:00, 15:00 órától), kalligráfiai és könyvkötészeti kézműves programokkal, a restaurátor-műhely és régi könyvek bemutatásával, az interaktív Eötvös-kiállítással, valamint a Coquette duó és Borsos Kata hegedűművész koncertjével hívják fel a figyelmet kulturális örökségünk védelmére."