20 éves jubileumukat ünnepelték az ELTE Természtrajzi Múzeum kiállításai

Az ELTE Természetrajzi Múzeum kiállításainak 20 éves évfordulóját ünnepelte 2022. június 17-én. A jubileum alkalmából egyetemi vezetők, a múzeum egykori és jelenlegi munkatársai tartottak köszöntőt.

Az ünnepség nyitányaként a vendégek megtekinthették a gyűjteményekben őrzött kulturális értékeket. Néhány különleges műtárgy is bemutatásra került, többek között egy Árpád-házi herceg, Macsói Béla koponyája, mely 1915-ben került elő a budapesti Margit-szigeten található Margit kolostor sekrestyéjének feltárásakor. A csontmaradványain talált sérülések alapján a herceg különös kegyetlenséggel elkövetett bűncselekmény áldozatául esett. Megcsodálhatóvá vált a matematikai gyűjtemény százéves könyvritkasága, az 1893-ban közre adott Érettségi vizsgálati mathematikai feladatok gyűjteménye, valamint az űrből érkezett pallasit meteorit, mely 1781-ben Mária Terézia legidősebb lánya, Mária Anna főhercegnő ásványgyűjteményével került Egyetemünkre, megalapozva a jelenlegi ásvány- és kőzetgyűjteményünket.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, Dr. Borhy László kiemelte az egyedülálló gyűjtemény megóvásának és gyarapításának fontosságát, egyúttal köszönetét és elismerését kifejezve a múzeum dolgozóinak áldozatkész, példaértékű munkája iránt. Dr. Harman-Tóth Erzsébet múzeumigazgató az intézményre az egyetemi közösség kovászaként tekint, mely egyedülálló módon képes az egyetem tudományos-oktatási tevékenységét és ismeretterjesztő feladatait is ötvözni. A rendezvényről részletes beszámolót itt talál.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Természetrajzi Múzeum