Kilenc egyetem, egy projekt – CHARM-EU (Kiállítás)

A CHARM-EU (Challenge-driven, Accessible, Research-based, Mobile European University) egy innovatív európai egyetemi szövetség, amelynek célja a felsőoktatás átalakítása transznacionális együttműködés révén. Az öt alapító egyetem által létrehozott CHARM-EU az interdiszciplináris és kihívásalapú oktatás fontosságát hangsúlyozza, különös tekintettel a fenntarthatóságra és a globális környezeti és társadalmi kihívásokra. A szövetség többek között létrehozott egy egyedülálló mesterképzést, amelynek keretében formabontó oktatásmódszertani és oktatástechnológiai megoldásokat dolgozott ki és tesztelt, elősegítve a nemzetközi mobilitást és integrálva a különböző oktatási megközelítéseket az átfogó és befogadó tanulási környezet elősegítése érdekében. Kiállításunkon a kilenc egyetemhez köthető kiadványainkból kaphatnak ízelítőt az érdeklődők.

A CHARM-EU összeköt három, a középkorban alapított egyetemet: a Montpellier-i Egyetemet (1289-ben alapítva), a Würzburgi Egyetemet (1402) és a Barcelonai Egyetemet (1450). Ezek az egyetemek az európai kutatás és oktatás úttörőiként gazdag történelmi hátterükkel erősítik a felsőoktatásban a határokon átnyúló innovációt és együttműködést.

A 16. század végén és a 17. század elején alapított kora újkori egyetemek, mint a dublini Trinity College (1592), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (1635) és az Utrechti Egyetem (1636) szintén döntő szerepet játszottak a ma ismert tudományos világ és szellemi kultúra kialakításában mint a tanulás és a szellemi együttműködés és innováció központjai.

A 20. és 21. században alapított modern egyetemek, amilyen az Åbo Akademi Egyetem (1918), a Bergeni Egyetem (1946, korábbi gyökerekkel) és a Hochschule Ruhr West (2009), kulcsszerepet játszottak a kortárs tudományos és kutatási világ kialakításában. A kutatásra és fejlesztésre helyezett hangsúly, az innováció és a sokszínű oktatási környezet révén meghatározó jelentőségű szereplői az európai felsőoktatásnak.

Kiállításunk az innovatív európai egyetemi szövetség kilenc intézményéhez köthető könyvtári kincseinkből tartalmaz válogatást. A tárlat megnyitójára 2024. szeptember 21-én, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából kerül sor. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL