Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár a pünkösdi hétvégén zárva tart (április 27-29).

Egyetemi Könyvtár és Levéltár

"Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár – Egyetemtörténeti Gyűjtemény a kultúráért és innovációért felelős miniszter működési engedély kiadásáról szóló határozata alapján közérdekű muzeális gyűjteménnyé vált.
"[...] A Csíkszereda Kiadóhivatal és a Tortoma Kiadó jóvoltából 2022-ben megjelent szép kiállítású kötet szintén „multifunkcionális”. A három előszót Urbán Erik erdélyi tartományfőnök, Korodi Attila csíkszeredai polgármester, illetve Gyarmati Zsolt történész és Mihály László fotográfus írták. A nagy szakirodalmi háttérrel megírt és sok tekintetben alapos kísérőtanulmány Saly Noémi munkája.
"[... ]2023/24-es őszi-téli kollekciókat bemutató eseményen ezúttal a tervezők kreatív prezentáció formájában mutatkoznak be. Így a márkáknak lehetőségük nyílik arra, hogy egyedi és innovatív koncepciók mentén még inkább érvényre juttassák saját karakterjegyeiket és ezáltal jobban felkeltsék a szakma és a nagyközönség figyelmét. A 15 magyar, 2 lengyel és 2 szlovák divatmárka prezentációi mellett több side event színesíti a programot, a Fashion Street-en megnyílik a BCEFW pop-up store.
"[...] A Magyar Divat & Design Ügynökség évente kétszer rendezi meg a közép-európai régió egyik legmeghatározóbb divateseményét, a Budapest Central European Fashion Weeket. A 11. alkalommal megvalósuló programsorozatra 2023. február 2-6. között kerül sor Budapest több pontján. A február 4-5-én megrendezésre kerülő főesemény négy helyszínen ad majd otthont a tervezők prezentációinak: a Nemzeti Táncszínházban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Néprajzi Múzeumban és az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületében. [...]"
"[...] Az Ügynökség kiemelt célja az eseménnyel, hogy bekapcsolja a hazai divat- és designipart a nemzetközi szakmai vérkeringésbe, hosszabb távon pedig régiós központtá alakítsa Budapestet. Az eseménysorozat jelentős szerepet játszik Magyarország kreatívipari és turisztikai láthatóságának növelésében, az izgalmas koncepció és az olyan lélegzetelállító helyszínek, mint a Nemzeti Táncszínház, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár épülete pedig új oldaláról mutatja be hazánkat a meghívott külföldi újságírók írásain keresztül.
A fent említett RARHUNG 4100 (az alapkatalógus egykori Gb 2r 319-es jelzete) egy albumot rejt, a könyvtár történetének Szilágyi-korszakát lezáró történelmi pillanat képeivel. Azon ritka pillanatok egyikét, amely, bár köznapi eseményt rögzített, egy könyvtár falai között zajlott le. A tény rövid magyarázata, hogy – mint az Arany János esetében is történt az akadémián – az Egyetemi Könyvtár vált halottasházzá, itt ravatalozták fel Szilágyi Sándort, aki a könyvtárban lakott és dolgozott huszonegy évig mint könyvtárigazgató.