Altmetrics – A tudományos munkák retrakciója és hírneve - Ingyenes webinárium

A Scientific Knowledge Services ingyenes ’Retrakció és hírnév: Hogyan szemlélteti az altmetrics a digitális retrakció továbbgyűrűző hatását?’ nevet viselő webináriumot hírdet.

A webinárium időpontja: 2016. május 12. (csütörtök) 16:00 - 17:30.

A webináriumon való részvételi szándékát a következő címen jelezheti:

 https://attendee.gotowebinar.com/register/585230831260809730     

 

További információ:


A digitális kiadásra való váltást megelőzően a kiadók nagyon ritkán beszéltek a különböző tudományos munkák retrakciójáról nyilvánosság előtt, mivel nem volt megfelelő hely rá, s már a nyomtatott dokumentum beszerzése és annak alapos feldolgozása is nagy kihívásnak számított. Az online kiadásnak és számtalan online tudományos vita hálózatnak, blognak köszönhetően a tudományos anyagok kiadásának visszavonására vonatkozó visszajelzések immár nyilvánosan folynak a nap huszonnégy órájában.

A Reaction Watch, Reddit threads, Twitter és sok más digitális platform a kutatók fórumává vált, ahol gyorsan kifejthetik a retrakcióval kapcsolatos gondolataikat, kritikájukat, ezáltal nagyobb visszhangot teremtve az eredeti cikknek. Ebben az esetben a legtöbb szerző, folyóirat kiadó és egyéb intézmények az online kiadást követő hetekben vagy éppen napokban innen értesülhetnek a retrakció körül folyó vitáról, a felmerülő problémákról és kérdésekről, amely a válaszadáskor nehéz helyzetbe sodorja őket.
Ezen a webináriumon egy orvos biológiai, neurológiai esetről lesz szó, amely közvetve befolyásolta a doktorok depressziókezelésre vonatkozó javaslatait, demonstrálva a hibás tudományos közlés valós következményeit ÉS a nyilvános online platformok értékességét a hibákra való fényderítés terén. Feltérképezzük azokat az elemeket, melyek a retrakciós vitából indultak ki és potenciális jelentőséggel bírnak.

 

A konferencia tudományos intézményeknek, kommunikációs és marketing irodáknak, valamint márkamenedzseléssel foglalkozó kutatóknak, folyóirat etikai irodáknak és vállalkozói területen orvosi információszolgáltatással és kiadás-tervezéssel foglalkozó szakembereknek ajánlott.