Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Fókuszban a nemzetközi szakmai kapcsolatok fejlesztése

IGeLU és LIBER tag az ELTE Egyetemi Könyvtár

2016-tól az ELTE Egyetemi Könyvtár az International Group of Ex Libris Users (IGeLU), az Ex Libris felhasználók nemzetközi csoportja tagja.

Az IGeLU 40 ország mintegy 350 intézményét magába foglaló nonprofit szervezet, amely az Ex Libris könyvtári szoftverek felhasználóinak nemzetközi csoportja. Az Ex Libris, a Proquest Company a világon piacvezető szolgáltató, a felsőoktatási intézmények felhő technológia alapú és helyi megoldásainak szállítója. Bővebben: http://www.exlibrisgroup.com/.

Az IGeLU évente konferenciát szervez, ahol a felhasználók ismertetik jó gyakorlataikat, valamint az Ex Libris fejlesztői tájékoztatják a felhasználókat a tervezett fejlesztésekről. Bővebben: http://igelu.org/.

A 2015. évi konferencia helyszíne Budapest volt, szervezése könyvtári összefogással valósult meg és az ELTE Egyetemi Könyvtár szervezőbizottsági tagként, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hivatalos támogatóként segítette a rendezvény sikeres megvalósulását. Bővebben: http://igelu2015.comp-rend.hu/.

Az IGeLU célja:

1. számba venni és képviselni az Ex Libris felhasználói közösség igényeit és prioritásait
2. befolyásolni a szoftver fejlesztését a terméket használók és a cég kölcsönös előnyeinek figyelembevételével
3. fórumot működtetni, hogy a közösség meg tudja osztani az információkat
4. megkönnyíteni az Ex Libris és a közösség közötti kommunikációt.

Az IGeLU az amerikai testvérintézménnyel, az Ex Libris Users of North America (ELUNA), és több mint 30 független nemzeti és regionális felhasználói csoporttal (National and Regional User Groups) működik együtt a fejlesztési kezdeményezések és szolgáltatás javítása érdekében.

A hazai felhasználói csoport a Magyar Aleph Csoport (MACS), amely 1994-ben alakult és a magyar felhasználók érdekvédelmi szervezete. Intézményünk 2011 óta tagja a MACS-nak.

Bővebben: http://lib.ke.hu/macs/.

Kapcsolattartó: Székelyné Török Tünde (MACS), Szépvölgyi Katalin (IGeLU)

2016-ban az ELTE Egyetemi Könyvtár újra tagja lett a Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche (LIBER), az európai tudományos könyvtárak egyesületének.

Az 1971-ben alapított egyesületnek mára több mint 40 ország 400 nemzeti, egyetemi és más tudományos könyvtára a tagja, hivatalának székhelye: a Holland Nemzeti Könyvtár (Koninklijke Bibliotheek) Hága városában. Bővebben: https://www.kb.nl/.

A LIBER célja:

1. elősegíteni az európai tudományos – különösen a nemzeti és egyetemi – könyvtárak közötti szoros együttműködést a könyvtári szolgáltatások minőségi javítása érdekében
2. képviselni az európai tudományos könyvtárak, az egyetemek és a kutatók érdekeit számos kulcsfontosságú területen
3. elősegíteni a kommunikációt és tapasztalatcserét európai finanszírozású projektek, közös rendezvények segítségével, konferenciák szervezésével.

Bővebben: http://libereurope.eu/.

LIBER minden évben nagyszabású konferenciát illetve szakmai rendezvényeket szervez valamely európai városban, ahol a résztvevők tájékozódhatnak a könyvtári-információs szakma meghatározó trendjeiről, valamint a legújabb szolgáltatások, alkalmazások gyakorlati tapasztalatairól. A LIBER az elmúlt években egyre aktívabban vesz részt és mind fontosabb tényezőjévé válik a nemzetközi tudományos, illetve könyvtári-információs világnak. Éves konferenciái mára világviszonylatban is a könyvtári-információs szakma legrangosabb szakmai eseményei közé emelkedtek. A szervezet a tagkönyvtárak képviselőivel intenzív kapcsolatot ápol, számos szakterületen tart fenn szekciót, illetve szervez továbbképzéseket, ilyenek például a könyvtárépítészet, a munkatársak cseréje, a könyvtárgépesítés, a könyvtári menedzsment.

Kapcsolattartó: Kálóczi Katalin