Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Könyvadománnyal támogatta az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat a Tbiliszi Állami Egyetem újonnan nyílt magyar könyvtárát

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár szakmai irányítása mellett az egyetem könyvtárai a Tbiliszi Állami Egyetem 2023. december 12-én hivatalosan is megnyílt magyar könyvtárrészlegének alapját képező könyvadománnyal támogatták a georgiai testvérintézményben a magyar nyelvi oktatást és a hallgatók tanulmányait.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, Dr. Borhy László és Sikó Anna Mária nagykövet asszony felkérésére az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója, Dr. Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária vezetésével a Tbiliszi Állami Egyetem magyar könyvtára részére az elmúlt év során az Egyetemi Könyvtári Szolgálat könyvadományt állított össze. A jelenleg 358 könyvet magába foglaló magyar könyvtárrészleg számára összesen 272 kötet (148 db szépirodalom, 124 db szakirodalom) került felajánlásra részben az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár által a georgiai egyetem kérésére vásárolt kiadványokból, részben munkatársi felajánlásból és az ELTE könyvtárainak (többek között a Bölcsészettudományi Kar, a Természettudományi Kar és a Társadalomtudományi Kar Kari Könyvtárainak) fölöspéldányaiból.

A könyvajándék többek között magyar és angol nyelvű kulturális ismeretterjesztő irodalmat, képzőművészeti és építészeti albumokat, gasztronómiai könyveket, nyelvkönyveket, nyelv- és irodalomtudomány tárgykörébe tartozó tankönyveket, angol és magyar nyelvű szépirodalmat is magában foglalt. A kurzusokhoz szükséges oktatási segédanyagok többségét Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának Magyar Nyelvi Képzésekért, Diaszpóra és Balassi Programokért Felelős Főosztálya biztosította a georgiai egyetem számára.

A részleg az egész országban egyedülállónak számít a gazdag és széles körű magyar nyelvű és magyar vonatkozású könyvállomány tekintetében. A magyar kultúra iránti nyitottság és értékközvetítés mellett, a felek elkötelezettek a további együttműködés és a nemzetközi kapcsolatok erősítése iránt.

Illusztráció szerzője, forrása:
Dr. Éles Árpád