Hans Ulrich Gumbrecht, a Stanford Egyetem professzorának előadása a Bölcsészettudományi Karon

Hans Ulrich Gumbrecht, a Stanford Egyetem professzora és az ELTE díszdoktora Why Diderot is the Enlightenment Needed by the 21st Century (Steps Towards the Outline of a New Book) címmel előadást tart 2012. december 19-én az ELTE BTK-n.
 

Diderot ellenállt a modernitáskorabeli általános tendenciájának, melynek során az emberek tárgyi világhoz való viszonya egyre szellemibbé és elvontabbá vált. Diderot legendás (bár nem széleskörben olvasott) szövegében, a D'Alambert álmában, egy fikcionális elbeszélésben látható, hogyan számolja fel az elvont világ-leírás és a világhoz való kizárólagosan érzéki materiális és erotikus viszony közötti határvonalat. Úgy tűnik, a legérdekesebb számunkra a 21. század elején Diderot munkáiban és életében ez a világ dolgaihoz való materialista és erotikus viszony.
 

Az előadást az MTA-ELTE Általános Irodalomtudományi Kutatócsoport (ÁITK) „Kultúraalkotó médiumok, gyakorlatok és technikák” (TKI01241) és „Történés, médium, nyilvánosság” (NK81636) projektjei, valamint az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata tették lehetővé.


Az előadás időpontja és helyszíne: 2012. december 19. (szerda) 14.00, Múzeum krt. 4/A, Horváth János terem (329.)

Bővebb információ az ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszék honlapján.