Elismerést kaptak az ELTE Egyetemi Könyvtár munkatársai az Internet Fiesta programjában való részvételért

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, Ramháb Mária, emléklappal köszönte meg a résztvevő intézmények – köztük az ELTE Egyetemi Könyvtár – munkatársainak a 2016. évi Internet Fiesta programjainak sikeres megvalósítását. Az oklevelet a 2016. március 17. és 24. között tartott rendkívül változatos és látványos előadások elismeréseként vehette át Székelyné Török Tünde, az ELTE Egyetemi Könyvtár programjainak főszervezője.

 

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában tartott zárókonferencián – a sajtótájékoztatót és Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke nyitóbeszédét követően – felszólalt Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, valamint Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, az egri Bródy Sándor Könyvtár igazgatója, aki helyi értékeink közkinccsé tételének fontosságát emelte ki beszédében. Sz. Fejes Ildikó, a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ főosztályvezetője Műtárgyak mindenkinek címmel a MuseMap múzeumi portált mutatta be, majd Szatucsek Zoltán referált az európai levéltári aggregátorról. Az esemény zárásaként a konferencia résztvevői átfogó képet kaphattak az Internet Fiesta országszerte megvalósított kiemelkedő eseményeiről, melynek színes palettáján a könyvtárunk munkatársai által szervezett bemutatók is elismerésben részesültek.

 

A rendezvénysorozat keretében az Egyetemi Könyvtárba látogatók a digitális technológia segítségével az egyik legféltettebb kincsként számon tartott kéziratanyagba, a jezsuita tudósok gyűjteményébe nyerhettek bepillantást. Az ELTE Digitális Intézményi Tudástárában (EDIT) archiválásra került kéziratokat a 18. században gyűjtötték és másolták Hevenesi Gábor, Kaprinai István és Pray György irányításával és közreműködésével a történelem iránt fogékony rendtagok. Széles Ágnes Kéziratok a neten című előadása során vendégeink megismerkedhettek a digitalizálás folyamatával, és tájékoztatást nyerhettek a szóban forgó kulturális értékek internetes hozzáférhetőségéről és kutathatóságáról.

 

Mátyás Melinda Középkori kódexek a neten címmel tartott prezentációja a Dante-kódex és a görög nyelven írt Újszövetség (Konstantinápoly, 11. század közepe) pergamenkódexének pazar díszítéssel és művészi igénnyel kidolgozott lapjain keresztül a középkor miniatúrafestészetének rejtett titkaiba kalauzolta az érdeklődőket, akik Abu’l Qasim Chyrurgia című, kétszáz illusztrációt tartalmazó latin nyelvű orvosi kódexe segítségével a kor gyógyászati eljárásaiba is bepillanthattak. A közönség végül egy Seneca, Ciceró és Arisztotelész írásait is tartalmazó kódex bemutatása során a Justiniánus császár lovas szobráról készült tollrajz felejthetetlen látványával gazdagodhatott.

 

Emléklap:

 

Csatolt fájl: 

A kép eltávolítva.12592606_1011705168865298_848297806092502154_n.jpg