Megújult az ELTE Egyetemi Könyvtár restaurátor-műhelye

Európai viszonylatban is jelentős a könyvtárban őrzött, a nemzeti kulturális örökség részét képező muzeális állomány, melynek értékes gyűjteményei nemzetközi szinten is keresettek (185 kódex, köztük 14 corvina, 1200 ősnyomtatvány, 11000 XVI. századi antikva, 15 000 barokk és 75 000 XVIII. századi mű). A könyvtár fő feladatai közé tartozik ennek a páratlan történeti gyűjteménynek a gondozása, megőrzése és bemutatása is.

Az Egyetemi Könyvtár restaurátor-műhelyében a muzeális állomány rendbehozatala történik. Idén a műhely részleges felújítására került sor, melynek keretében a műhely padlózatának és falainak rekonstrukciója, valamint néhány új bútor beszerzése is megvalósult.

A műhely megújulásával párhuzamosan, Dr. Áder János köztársasági elnök nagylelkű adományának köszönhetően lehetőség nyílt egy korszerű papíröntő asztal beszerzésére. Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata támogatásának jóvoltából pedig a korszerű vízasztalhoz tartozó kiegészítő termékek (száraz-nedves porszívó, fényszabályozó) is beszerzésre kerültek az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány közreműködésével. A kifejezetten papír restaurálására tervezett vízasztal az értékes régi nyomtatványok, kódexek hiányzó részeinek pótlásához, vagy a penészes, gyenge lapok megerősítéséhez szükséges.

A műhely és az ott folyó munka a könyvtár jelentősebb nyílt napjain, illetve előzetes egyeztetést követően ismerhető meg. Információ: titkarsag@lib.elte.hu

Restaurátorműhely-bemutató: 400 Ft/fő, minimális létszám: 5 fő

Legközelebbi rendezvényeinkről honlapunkon vagy hírlevelünkön keresztül tájékozódhat.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL