Újra Múzeumok Éjszakája az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Hagyományainkhoz híven 2022. június 25-én ismét csatlakozunk a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatához. Délután 15.00 órától egészen éjfélig kézműves foglalkozással, koncertekkel, épületsétákkal, tárlatvezetésekkel, restaurátorműhely-bemutatókkal és orvoslással kapcsolatos könyvek kiállításával fogadjuk az érdeklődőket. Karszalagok 2022. június 10-étől nálunk is kaphatók a bejáratnál! Részletes programjaink elérhetők itt és a Múzeumok Éjszakája honlapján.

Könyvkötő műhelyünk foglalkozásain a kicsiket és nagyokat idén már 15.00 órától várjuk.

Esti programsorozatunkat 18.00 órától az ELTE „Eötvös” Művészeti Együttes vonósnégyesének meglepetéskoncertjével nyitjuk meg.

Könyvtári túráinkon látogatóink megismerkedhetnek a könyvtárpalota történetével, betekinthetnek műemlékraktárunkba és a könyvtári kulisszák mögé. Restaurátorunk vezetésével a papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak ízelítőt, a könyvfertőtlenítés folyamata és a régi könyvkötészeti eljárások mellett.

„Fu magh kit az patikaba ugian sesamusnak hinak” címmel 19.00 órakor orvoslással kapcsolatos könyveink kiállításának megnyitójára invitáljuk az érdeklődőket.

Sor kerül a Perczel-glóbusz bemutatására is 20.00 órától. Az első világtérképműnek számító, 1881-ben a velencei Nemzetközi Földrajzi Kongresszuson első díjjal kitüntetett óriásgömb, nagyságát tekintve, 127,5 centiméteres átmérőjével és 10 milliós méretarányával egészen 1965-ig a legnagyobb magyar földgömb volt hazánkban. A Perczel-glóbusz egykorú hasonmásából három példány készült, melyek közül egy az Országos Széchényi Könyvtárba, egy a miniszterelnöki irodába, a karmelita kolostorba, egy pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatói szobájába került.

Az éjszakai barangolást 20.30 órakor és 22.00 órakor kezdődő gitárkoncertekkel színesítjük Ádám István gitárművész előadásában.

Megnyílnak az Eötvös-kiállítás kapui is, ahol Eötvös Loránd életéről és munkásságáról gazdagodhatnak ismeretekkel interaktív eszközeink és a kutató műszerein keresztül.

Mindenkit szeretettel várunk!

A rendezvénysorozat programjairól kép-, hang- és videófelvételek készülnek. Az elkészült felvételek a szervezésben részt vevő intézmények honlapján, kiadványaiban, fórumain és közösségi felületein is közzétételre kerülhetnek.

Illusztráció szerzője, forrása:
Múzeumok Éjszakája (hivatalos arculati elemek)