elsődleges

" [...] A Chronica Hungarorum feltételezhetően kétszáz-kétszázötven eredeti példányából mindössze tíz maradt fenn a világon, e köteteket Szentpétervártól Princetonig a világ híres könyvtáraiban, Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtárban és az ELTE Egyetemi Könyvtárban őrzik. A magyar nemzeti bibliotéka példánya teljes, és napjainkig mindössze kétszer készült hasonmás kiadás róla: 1900-ban és 1973-ban. [...]"
"[...] Az esemény 8:00 órakor kezdődik a Svábhegyen Eötvös Loránd édesapja, Eötvös József mellszobránál, majd a Gesztenyés kertben Eötvös Loránd szobránál és a MOM-emlékműnél tartanak megemlékezést. A szervezők tájékoztatása szerint ezután Eötvös Loránd életútjának legfőbb állomásait járják be. Gyermekéveiről a Piarista közben, rektori és ifjúságnevelő tevékenységéről az Egyetem téren hangzik el kiselőadás, majd az érdeklődők megtekinthetik A pontosság bűvöletében című kiállítást az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban.
"[...] Újabb sétálós nap, ezesetben Budapest ékszerdoboz könyvtárait járta be a közönség. Ahol az év többi napján a csend, a magunkba fordulás, a belső hang s az olvasás honol, ott most a gyönyörű kamarazenéknek adott teret a Fesztivál Akadémia Budapest s leginkább a mesterkurzusokon tanuló diáksereg. A hallgatók olyan neves intézményekből érkeztek, mint pl.
"[...] Budáról aztán átsétáltak a résztvevők Pestre, a Piarista közbe, ahol a kiváló fizikus gyermekkorát idézték fel; ugyanis Eötvös Loránd a kegyesrendiek gimnáziumában érettségizett. Következett az Egyetem tér, illetve a rektor és ifjúságnevelő alakjának megidézése, majd az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületében a jubileumi évhez kapcsolódó Eötvös-kiállítást nézték meg az érdeklődők. [...]"
"[...] A Chronica Hungarorum eredeti, körülbelül kétszáznegyven példányából tíznek a hollétéről tudni, és csupán kettő van Magyarországon: az egyik példányt az OSZK-ban őrzik, míg a másikat az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban. A további nyolc külföldön lévő példány Bécsben, Krakkóban, Párizsban, Lipcsében, Prágában, Rómában Szentpéterváron és Princentonban található. [...]"
"[...] Az 1473-as, eredeti Budai Krónika fennmaradt példányainak eltérései: az Országos Széchényi Könyvtár (balra), az ELTE Egyetemi Könyvtár (középen) és a Princetoni Egyetem könyvtárának példányai (Források: OSZK – Digitális Könyvtár; ELTE Digitális Intézményi Tudástár; Princeton University Library) [...]"
"Hagyományainkhoz híven 2023. június 24-én ismét csatlakozunk a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatához. Délután 15.00 órától egészen éjfélig kézműves foglalkozással, koncertekkel, épületsétákkal, tárlatvezetésekkel, restaurátorműhely-bemutatókkal és a Chronica Hungarorummal kapcsolatos könyvek kiállításával fogadjuk az érdeklődőket. Karszalagok 2023. június 12-étől nálunk is kaphatók a bejáratnál!
" [...] Sétanapjainkon a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Liszt Múzeum, a Terror Háza Múzeum, a Magyar Zene Háza, az ELTE Egyetemi Könyvtár tereiben csendül fel a muzsikaszó. Méghozzá Perényi Miklós, Várjon Dénes, Simon Izabella, a Szent Efrém Férfikar is fellép megannyi művész mellett. A július 18-i múzeumnapunk különleges fináléjaként a Széchenyi fürdőben a Söndörgő és hat csellista zenél a parton, amit a közönség a vízben vagy a nyugágyakon hallgathat. [...]"
"[...] Szögi László, a budapesti ELTE Egyetemi Könyvtár korábbi főigazgatója több mint harminc éve kutatja a magyar értelmiség kialakulását, megvizsgálva és adatokat gyűjtve a felsőoktatási intézményekben tanulókról. Szombathelyen a líceum és a szeminárium diákjairól fellelhető forrásanyagokat dolgozta fel munkatársával együtt. [...]"
"[...] A kötet egyedülálló az európai művelődés és tipográfia történetében, ugyanis nem ismerünk több példát arra, hogy egy azonos kultúrkörbe tartozó nép első nyomtatványában a saját történelmét örökítse meg. A Chronica Hungarorum feltételezhetően kétszáz–kétszázötven eredeti példányából mindössze tíz maradt fenn a világon, e köteteket Szentpétervártól Princetonig a világ híres könyvtáraiban, Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtárban és az ELTE Egyetemi Könyvtárban őrzik.