elektronikus

"[...] Az esemény 8:00 órakor kezdődik a Svábhegyen Eötvös Loránd édesapja, Eötvös József mellszobránál, majd a Gesztenyés kertben Eötvös Loránd szobránál és a MOM-emlékműnél tartanak megemlékezést. A szervezők tájékoztatása szerint ezután Eötvös Loránd életútjának legfőbb állomásait járják be; gyermekéveiről a Piarista közben, rektori és ifjúságnevelő tevékenységéről az Egyetem téren hangzik el kiselőadás. Majd az érdeklődők megtekinthetik A pontosság bűvöletében című kiállítást az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban. [...]"
"[...] A szervezők tájékoztatása szerint ezután Eötvös Loránd életútjának legfőbb állomásait járják be: gyermekéveiről a Piarista közben, rektori és ifjúságnevelő tevékenységéről az Egyetem téren hangzik el kiselőadás. Majd az érdeklődők megtekinthetik A pontosság bűvöletében című kiállítást az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban. [...]"
Az esemény 8:00 órakor kezdődik a Svábhegyen Eötvös Loránd édesapja, Eötvös József mellszobránál, majd a Gesztenyés kertben Eötvös Loránd szobránál és a MOM-emlékműnél tartanak megemlékezést. A szervezők tájékoztatása szerint ezután Eötvös Loránd életútjának legfőbb állomásait járják be; gyermekéveiről a Piarista közben, rektori és ifjúságnevelő tevékenységéről az Egyetem téren hangzik el kiselőadás. Majd az érdeklődők megtekinthetik A pontosság bűvöletében című kiállítást az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban.
"[...] Az esemény 8:00 órakor kezdődik a Svábhegyen Eötvös Loránd édesapja, Eötvös József mellszobránál, majd a Gesztenyés kertben Eötvös Loránd szobránál és a MOM-emlékműnél tartanak megemlékezést. A szervezők tájékoztatása szerint ezután Eötvös Loránd életútjának legfőbb állomásait járják be. Gyermekéveiről a Piarista közben, rektori és ifjúságnevelő tevékenységéről az Egyetem téren hangzik el kiselőadás, majd az érdeklődők megtekinthetik A pontosság bűvöletében című kiállítást az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban.
"[...] Újabb sétálós nap, ezesetben Budapest ékszerdoboz könyvtárait járta be a közönség. Ahol az év többi napján a csend, a magunkba fordulás, a belső hang s az olvasás honol, ott most a gyönyörű kamarazenéknek adott teret a Fesztivál Akadémia Budapest s leginkább a mesterkurzusokon tanuló diáksereg. A hallgatók olyan neves intézményekből érkeztek, mint pl.
"[...] Budáról aztán átsétáltak a résztvevők Pestre, a Piarista közbe, ahol a kiváló fizikus gyermekkorát idézték fel; ugyanis Eötvös Loránd a kegyesrendiek gimnáziumában érettségizett. Következett az Egyetem tér, illetve a rektor és ifjúságnevelő alakjának megidézése, majd az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületében a jubileumi évhez kapcsolódó Eötvös-kiállítást nézték meg az érdeklődők. [...]"
"[...] A Chronica Hungarorum eredeti, körülbelül kétszáznegyven példányából tíznek a hollétéről tudni, és csupán kettő van Magyarországon: az egyik példányt az OSZK-ban őrzik, míg a másikat az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban. A további nyolc külföldön lévő példány Bécsben, Krakkóban, Párizsban, Lipcsében, Prágában, Rómában Szentpéterváron és Princentonban található. [...]"
"[...] Az 1473-as, eredeti Budai Krónika fennmaradt példányainak eltérései: az Országos Széchényi Könyvtár (balra), az ELTE Egyetemi Könyvtár (középen) és a Princetoni Egyetem könyvtárának példányai (Források: OSZK – Digitális Könyvtár; ELTE Digitális Intézményi Tudástár; Princeton University Library) [...]"
" [...] A  kötet egyedülálló az európai művelődés és tipográfia történetében, ugyanis nem ismerünk több példát arra, hogy egy azonos kultúrakörbe tartozó nép első nyomtatványában a saját történelmét örökítse meg. A Chronica Hungarorum feltételezhetően kétszáz-kétszázötven eredeti példányából mindössze tíz maradt fenn a világon, e köteteket Szentpétervártól Princetonig a világ híres könyvtáraiban, Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtárban és az ELTE Egyetemi Könyvtárban őrzik. (A princetoni példány került elő legutoljára, 1990-ben egy aukción 420 ezer márkáért vásárolták meg.)
"Hagyományainkhoz híven 2023. június 24-én ismét csatlakozunk a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatához. Délután 15.00 órától egészen éjfélig kézműves foglalkozással, koncertekkel, épületsétákkal, tárlatvezetésekkel, restaurátorműhely-bemutatókkal és a Chronica Hungarorummal kapcsolatos könyvek kiállításával fogadjuk az érdeklődőket. Karszalagok 2023. június 12-étől nálunk is kaphatók a bejáratnál!