Felcsendül egy hang – Bábel Klára hárfakoncertje az ELTE Egyetemi Könyvtárban

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából Bábel Klára ad nyitókoncertet 2024. szeptember 21-én 11.00 órától az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban. A hangverseny keretében Daquin, Händel, Mozart, Glinka, Glière és Godefroid művei csendülnek fel.

Bábel Klára a zongorával kezdte zenei tanulmányait, 12 évesen felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára. Hárfa tanulmányait 10 évesen kezdte, majd jelessel és kitüntetéssel diplomázott. 2007-ben felvételt nyert a brüsszeli Koninklijk Conservatoriumba, 2008-ban különdíjat kapott a IV. Vera Dulova hárfaversenyen Moszkvában. 2010-ben Artisjus díjjal tüntették ki, 2010-ben, 2011-ben, és 2013-ban is elnyerte a Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíjat. 2009-ben a MÁV Szimfonikusokhoz, 2010-ben pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarához nyert próbajátékot. 2024-ben fejezte be doktori tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és kezdte meg a Művészeti Instruktor Mesterképzés szakát az ELTE-n. Több alkalommal vett részt mesterkurzusokon Párizsban, Moszkvában, Niceben. Rendszeresen szerepel szóló-, és kamarakoncerteken Magyarországon. 2004-ben Londonban a Christie's aukciós házban, 2011-ben pedig a Bukaresti Nemzeti Zeneegyetemen adott szólóestet. 2013 óta dolgozik a szlovák Quasars Ensemble zenekarral Pozsonyban és Kassán. Számos felvételt készített már a Bartók Rádió felkérésére. 2015-ben 1. helyezést ért el a VII. Nemzetközi Marcel Tournier hárfaversenyen kamara kategóriában Kovács Zalán László tubaművésszel, majd döntősei voltak a ConcorsoInternazionale di Musica Marco Fiorindo nemzetközi kamaraversenynek. 2016-ban pedig Golden Awardot nyertek a VIII. Nemzetközi Svirel-i kamaraversenyen. 2017-ben Fesztiváldíjjal tüntette ki a Bach Mindenkinek Fesztivál. A 2011-től megálmodott Sounds of Bábel koncertek művészeti vezetője. A koncertek alkalmával nemcsak a szóló hárfa irodalmat ismerheti meg a közönség, de elkalandozva a jazz világába igazán színes repertoárt hallhatunk kiváló művészekkel együttműködve. 2020-ban az Év Művészének választotta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

Részletes műsorterv:

L. Daquin: Deux Pièces

G.F. Händel: Téma és variációk

W. A. Mozart: Szonáta No.15, K.545

M. I. Glinka: Nocturne

R. M. Glière: Impromptu

F. Godefroid: La Danse des Sylphes, Velencei karnevál

 

További részleteket programjainkról weboldalunkon és a Kulturális Örökség Napjai hivatalos honlapján talál. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL