Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Book of Your Life – az ELTE-re érkező nemzetközi hallgatók beilleszkedését támogató projekt

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
uniside.hu
Szerző
SZIGETVÁRI Vilma

Megjelenés formátuma

Megjelenés fajtája

Intézmény

Terjedelem

Téma

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
https://uniside.hu/book-of-your-life-elte/
Szövegrész

"A European Cultural Foundation (ECF) zsűrije a legjobbak közé választotta a Book of Your Life koncepciót, amelynek célja az ELTE-re érkező nemzetközi hallgatók beilleszkedésének támogatása. Az amszterdami alapítvány és partnerei – a felhívásban elérhető legmagasabb összeggel – 10.000 euróval támogatják az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár projektjét.

Cél az elfogadás és a tolerancia ösztönzése

A Europe Challenge éves program az európai könyvtárakat és közösségeiket kapcsolja össze annak érdekében, hogy közösen dolgozzanak ki kreatív megoldásokat a társadalmi elszigeteltség, az egyenlőtlenség, a dezinformáció és az éghajlati válság kezelésére.

A 2023 őszén meghirdetett harmadik programkörben a zsűri döntése alapján az ELTE az elmúlt évek egyetlen sikeres hazai pályázója lett. Az ELTE Book of Your Life (BoYL) projektjének célja az elfogadás és tolerancia ösztönzése, a nemzetközi hallgatók kulturális inklúziójának elősegítése, valamint a hallgatói közösség igényei alapján az Egyetemi Könyvtár és Levéltár szolgáltatásainak fejlesztése; ehhez kapcsolódóan egy hallgatói közösségi teret is kialakítanak a Könyvtár Ferenciek terei épületében. Dr. Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária, a könyvtár főigazgatója úgy fogalmazott: „Mivel közvetlenül a hallgatók aktív bevonásával alakítunk ki egy közösségi teret a könyvtárban, ez biztosítja, hogy a teret a lehető legnagyobb mértékben magukénak érezhessék és otthonos legyen a számukra. A térben pedig, szintén együttműködve a hallgatókkal, az Egyetem releváns egységeinek közreműködésével, közösen szervezünk eseményeket. Hosszú távon szeretnénk elérni, hogy az Egyetemi Könyvtár akár mint helyszín, kontextus vagy platform, akár mint aktív közreműködő folyamatosan jelen legyen az Egyetem stratégiai célkitűzéseinek megvalósításában és a hallgatók életében.”

A hangsúly a hallgatók mentális jóllétén van

Az ELTE-n március 1-jén tartották a Book of Your Life (BoYL) nyitóeseményét, amelyen bemutatták a program célkitűzéseit és tervezett programjait.

A program első szakaszában a nemzetközi és hazai hallgatók közösen gondolkodnak arról, milyen aktivitások és tevékenységek könnyíthetnék meg mindennapjaikat a könyvtári és egyetemi közegben, valamint fenntarthatósági és művészeti workshopokon is részt vehetnek. Az ELTE nemzetköziesítési stratégiájával összhangban a program nagy hangsúlyt fektet a hallgatók mentális jóllétének támogatására, a multikulturális kapcsolatok ösztönzésére:

2024 késő tavaszától többnyelvű tematikus tevékenységeket terveznek, többek között interaktív előadássorozatra, könyvcserére, könyvklubra és pop-up kiállításokra is várják a hallgatókat a Könyvtárba. Ezzel kapcsolatban a főigazgató úgy nyilatkozott: „Az események az interkulturális értékek láthatóvá tétele mellett a személyes kapcsolatok elősegítésével, az összetartozás érzésének megteremtésével járulhatnak hozzá a nemzetközi hallgatók mentális jólétéhez, ami az ELTE nemzetköziesítési törekvéseinek ugyancsak egyik kiemelt célja. A jövőben az interkulturális tréningekhez hasonlóan, a közösségi tér helyet adhat kifejezetten mentális egészséggel foglalkozó tematikus képzéseknek és workshopoknak is.” A közösségi részvétellel megvalósuló pilotprojekt tapasztalatait az ELTE széles körben megosztja hazai és nemzetközi partnereivel.

A mindenkori nyertesek összeurópai hálózatot hoznak létre

A Europe Challenge különlegessége, hogy a mindenkori nyertesek összeurópai hálózatot hoznak létre, amelynek keretében a könyvtárak rendszeresen megoszthatják egymással tapasztalataikat. Az idei programban európai szinten 55 intézmény vesz részt, az European Cultural Foundation és partnerei (Fondazione Cariplo, Scottish Library and Information Council, valamint az Arts Council England) által nyújtott támogatás több mint 466.000 EUR.

A 2024 januárja és szeptembere között zajló programot az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat, a Nemzetközi Stratégiai Iroda és az Egyetemi Stratégiai Iroda közösen valósítja meg.

A projekt tervezése és megvalósítása a CHARM-EU Szövetség Inklúziós Tervével összhangban zajlik.

További információ a Europe Challenge oldalán."