Gyakran ismételt kérdések

Miért érdemes regisztrálni az EDIT-be?

A regisztrált felhasználók elérhetik a Saját polc funkciót, ahová elmenthetik a számunkra fontos tételeket, dokumentumokat, kereső kifejezéseiket, illetve feliratkozhatnak gyűjteményekre, hogy az újonnan feltöltött tételekről e-mailben értesítést kapjanak.

Miért kell az EDIT, ha van MTMT? Miben más?

Az MTMT csak a közlemények bibliográfiai adatait, míg az EDIT a dokumentumok teljes szövegét is nyilvántartja, kereshetővé és hozzáférhetővé teszi. 

Miért jó a kutatónak, ha felkerülnek a teljes szövegű publikációi az EDIT-be?

Az EDIT az ELTE saját repozitóriuma, melybe mennyiségi korlát nélkül tölthetők fel az ELTE-n keletkezett publikációk és egyéb digitális tartalmak. Ennek következtében a kutatási eredmények hozzáférhetősége – valamint azok hatása, idézettsége – nő, továbbá szélesebb körben reprezentálttá válik egyetemünk együttes tudásvagyona. Minden feltöltött dokumentum egyedi és állandó azonosítóval rendelkezik, ezért a hosszú távú hozzáférhetőség biztosított. A különböző repozitóriumindexelő rendszerek segítségével a feltöltött dokumentumok bekapcsolódhatnak a világ tudományos vérkeringésébe.

Hogyan tölthetem fel a tudományos publikációimat az MTMT-n keresztül?

Az MTMT-be már felvett tudományos publikációk bibliográfiai adatai pár kattintással átkerülhetnek az EDIT-be. Egyszeri bevitellel szerepeltethetjük a tételeket a bibliográfiai adatbázisban (MTMT), és a teljes szöveget hozzáférhetővé tehetjük az EDIT-ben. Áttöltési útmutató az alábbi linken: http://hdl.handle.net/10831/43724

Miben nyújt többet az EDIT, mint más teljes szövegű adatbázisok (pl. a REAL)?

Az EDIT az ELTE saját intézményi repozitóriuma, mely igényeink szerint alakítható és saját anyagainkkal tölthető fel. Tudástára révén növeli egyetemünk nemzeti és nemzetközi hírnevét. Egy helyre rendszerezi és visszakereshetővé teszi a kutatási dokumentumokat, hallgatói dolgozatokat és az intézményben született nem publikálásra szánt tartalmakat. Az anyagokhoz való hozzáférés igény szerint állítható be, lehet teljesen nyilvános vagy korlátozott.
Az EDIT tematikus kategóriákba rendezett gyűjteményekből áll. A kategóriák és gyűjtemények kialakításánál az ELTE igényeit tartjuk szem előtt.
A könyvtárosok rendelkeznek a repozitórium kialakításához és gondozásához szükséges ismeretekkel, úgymint az információkezelés, a metaadat-készítés (katalogizálás) és az archiválás. Az ELTE könyvtárai már nem csupán külső információkat továbbíthatnak az intézmény tagjaihoz, hanem az intézményben született dokumentumokat közvetíthetik a világ felé.

Mit jelent az, ha egy repozitórium minősített?

Ahhoz, hogy az üzemeltetők és a felhasználók megbizonyosodhassanak arról, hogy a repozitórium szolgáltatásai megfelelő színvonalúak – megbízható, hosszú távon biztonságos, továbbá metaadataikat szabványos protokollokon keresztül osztják meg – többlépcsős minősítési rendszert dolgoztak ki. Azok a tudástárak, amelyek megfelelnek az előírt feltételeknek, minősített repozitórium címet kapnak. Az EDIT minősített repozitórium.

Nem férek hozzá a választott dokumentumhoz az EDIT-ben. Mit tehetek?

Előfordulhat, hogy a dokumentum korlátozott hozzáférésű. A hozzáféréssel és a jogosultságokkal kapcsolatban a Hozzáférés menüpont alatt talál bővebb információt.

Illusztráció szerzője, forrása:
https://edit.elte.hu és https://www.anthonyboyd.graphics/mockups/ipad-pro-with-keyboard-mockup/